Nemieri Irākā nodrošina islama kaujiniekiem apmācību un kontaktus, kurus viņi var izmantot jauniem uzbrukumiem ārvalstīs, brīdina ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Porters Goss.
Savā pirmajā publiskajā uzstāšanās reizē kopš stāšanās CIP direktora amatā Goss teica, ka konflikts kļuvis par "ekstrēmistu mērķi".

Pēc viņa teiktā, tas ir tikai laika jautājums, pirms tādi kaujinieku grupējumi kā "Al Qaeda" tīkls mēģinās izmantot masu iznīcināšanas ieročus.

Goss informēja ASV Senātu par draudiem ASV.

CIP direktors uzsvēra, ka vairāk nekā trīs gadus pēc 11.septembra uzbrukumiem kaujinieki joprojām mēģina dot triecienus ASV iekšienē.

Viņš apsūdzēja Irānu terorisma atbalstīšanā, palīdzībā Irākas nemierniekiem un centienos iegūt savā rīcībā kodolieročus.

Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) direktors Roberts Millers, kurš arī runāja Senāta noklausīšanās sēdē, brīdināja: "Vislielākos draudus mums joprojām rada starptautiskais terorisms un it īpaši "Al Qaeda", un ar to saistītie grupējumi."

Korespondenti ziņo, ka ASV Senāta komiteja nolēmusi detalizēti izskatīt ASV ārvalstu izlūkošanas dienestu darbu, lai izvairītos no kļūdām, kādas tika pieļautas pirms kara Irākā. Gosa priekštecis Džordžs Trents atkāpās no amata sakarā ar kritiku par kļūdainajiem izlūkošanas datiem pirms 2003.gada iebrukuma Irākā.

Kā norādīja Goss, kaujinieks Abu Musabs az Zarkavi Irākā cenšas izmantot konfliktu, lai vervētu cilvēkus plašākām operācijām.

"Džihadisti, kuri izdzīvos, atstās Irāku, bruņojušies ar pieredzi un orientēti uz terora aktiem pilsētās," viņš teica. "Viņi ir potenciālais avots, lai veidotu transnacionālas teroristu šūniņas, grupas un tīklus."

Pēc viņa teiktā, neraugoties uz veiksmīgām vēlēšanām Irākā 30.janvārī, nesenais bumbu sprādzienu vilnis un sunnītu nevēlēšanās piedalīties vēlēšanās liecina, ka nemiernieki joprojām apdraud stabilu reprezentatīvu valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!