Ziemeļkoreja ir spējīga uzbrukt ASV ar kodolieročiem, trešdien paziņoja ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Džordžs Tenets. Viņš sacīja, ka Ziemeļkorejai ir viens vai divi kodollādiņi un raķete, kas spēj šo kodollādiņu nogādāt līdz ASV rietumu piekrastei.
"Viņiem, iespējams, pašlaik ir viena vai divas uz plutoniju bāzētas ierīces. Domāju, ka viena vai divas ir ļoti labs novērtējums," viņš sacīja Senāta Bruņoto spēku komitejas sēdē, apstiprinot iepriekšējos izlūkdienestu ziņojumus. Uz jautājumu, vai Ziemeļkorejai ir raķete, kas spēj dot triecienu ASV rietumu piekrastei, viņš atbildēja: "Jā, viņi to spēj."

Pēc Senāta komitejas apspriedes Aizsardzības izlūkošanas pārvaldes direktors viceadmirālis Louels Džekobi sacīja, ka Ziemeļkorejai ir trīspakāpju "Taepodong 2" raķete, kas spēj sasniegt ASV rietumus. "Tā nav izmēģināta," viņš sacīja.

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) trešdien paziņoja, ka Ziemeļkoreja ir pārkāpusi starptautiskos atomenerģijas drošības noteikumus un aģentūra šo jautājumu nodod tālākai izskatīšanai ANO Drošības padomē. Tomēr IAEA vadītājs Mohameds el Baradei norādīja, ka neviens nevēlas padziļināt krīzi, ieviešot ekonomiskas sankcijas, ko Ziemeļkoreja uzskatītu par kara pieteikumu.

Ziemeļkorejas krīze sākās pagājušā gada oktobrī, kad ASV paziņoja, ka Ziemeļkoreja atzinusies kodolieroču programmas aktivizēšanā, kuru tā bija piekritusi izbeigt. Kopš decembra Ziemeļkoreja ir izraidījusi ANO kodolinspektorus, noņēmusi zīmogus no iekonservētā reaktora un izstājusies no Kodolieroču neizplatīšanas līguma.

Ceturtdien Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas amatpersona Li Kvans Hjoks paziņoja, ka Ziemeļkoreja ir spējīga dot triecienu ASV mērķiem jebkur pasaulē, ja tiks uz to izprovocēta.

Francijas "Agence France Presse" citēja Ārlietu ministrijas amatpersonas Li Kvana Hjoka izteikumus, ka "pašaizsardzības nolūkā var notikt uzbrukums pret visu ASV militāro personālu un visām militārajām komandstruktūrām pasaulē".

"Mēs viņiem varam uzbrukt, lai kur tie atrastos. Mūsu iespējām nav robežu. Korejas Tautas armijas trieciena spēks skars ienaidnieku, lai kur tas būtu," viņš paziņoja.

Amatpersona nekonkretizēja, kādā veidā Ziemeļkoreja uzbruktu. "Neesmu eksperts, tādēļ neesmu pārliecināts, taču mums ir tāla darbības rādiusa raķetes un mūsu cilvēki spēj dot triecienu ienaidniekiem lielā attālumā," viņš sacīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!