Eiropu skārušās migrantu krīzes cilvēcisko traģēdiju sevišķi spilgti raksturo trīsgadīga Sīrijas kurdu zēna mirušā ķermeņa izskalošana Turcijas krastā – attēli ar noslīkušo bērnu strauji izplatījās sociālajos tīklos un medijos.

Mazais Ailans Kurdi, viņa piecgadīgais brālis Halibs un māte Rehana bija starp tiem 12 sīriešiem, kuri noslīka 2. septembrī, pie Turcijas krastiem apgāžoties laivām, kurās bēgļi devas uz Grieķijai piederošo Kosas salu.

Īsi pēc tam, kad laiva ar Ailana ģimeni atstāja Turciju, to skāra lieli viļņi un kapteinis tika ieskalots jūrā, raidsabiedrībai BBC traģēdijas apstākļus atklāj noslīkušā zēna tēvs Abdullahs Kurdi (attēlā).

"Es mēģināju stūrēt laivu, bet cits augsts vilnis to apgāza. Tad tas notika," stāsta Kurdi. "Es centos saķert savus bērnus un sievu, bet nebija nekādu cerību. Cits pēc cita viņi nomira," viņš atklāj.

Ģimene bija starp tūkstošiem sīriešu, kas, bēgdami no kara savā valstī, meklē jaunu dzīvi ārzemēs. Mēģinot pa jūru sasniegt Eiropu, šogad bojā ir gājuši tūkstošiem migrantu.

"Mani bērni bija paši skaistākie pasaulē. Vai pasaulē ir kāds, kuram bērni nav visdārgākā lieta?" retoriski jautā Kurdi. "Mani bērni bija apbrīnojami. Viņi katru dienu mani modināja, lai es ar viņiem spēlētos. Kas gan var būt jaukāks par to? Viss ir zudis," noteic tēvs.

"Tagad es gribētu sēdēt pie savas ģimenes kapa un remdēts sāpes," viņš nobeidz.

Grupa, ar kuru kopā ceļoja Ailana ģimene, bijuši Sīrijas pilsētas Kobanes iedzīvotāji, kas pagājušajā gadā aizbēguši uz Turciju, kad pilsētai uzbruka grupējuma "Islāma valsts" kaujinieki.

Turcijas policija saistībā ar 12 migrantu noslīkšanu arestējusi četrus aizdomās turētus cilvēku kontrabandistus. Tie visi ir 30 līdz 41 gadu veci sīriešu vīrieši, ziņo Turcijas ziņu aģentūra "Dogan".

Foto: Reuters/Scanpix

Ailana un viņa ģimenes locekļu ķermeņi tiks nosūtīti uz Stambulu, tad uz Sīrijas pierobežas pilsētu Suruču, lai tālāk tos nogādātu Kobanē, atsaucoties uz slimnīcas amatpersonām, ziņo aģentūra AFP.

Abdullaha māsa, kas dzīvo Vankūverā, paziņoja, ka vēlējās brāļa ģimeni dabūt uz Kanādu, bet sākumā palīdzējusi citam brālim, kura iesniegums par patvērumu noraidīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!