Foto: Reuters/Scanpix

ASV specdienesti ir apstiprinājuši daļu faktu, kas minēti bijušā britu izlūkdienestu aģenta savāktajā 35 lapaspuses garajā ziņojumā par tagadējo ASV prezidentu Donaldu Trampu, atsaucoties uz saviem avotiem ASV izlūkdienestos, ziņo raidsabiedrība CNN.

Runa nav par ziņojumā paustajiem apgalvojumiem, bet gan notikušajām sarunām. Specdienesti apstiprinājuši, ka ir notikušas ziņojumā minētas sarunas "starp Krievijas amatpersonām un citiem Krievijas Federācijas pilsoņiem", norāda CNN.

Ziņojumā, kurš medijos tika publiskots janvārī pirms Donalda Trampa stāšanās prezidenta amatā, avoti apliecināja, ka aiz kiberuzbrukumiem ASV demokrātiskajai partijai stāv Krievija, par ko Trampa priekšvēlēšanu komanda bijusi informēta un solījusi kampaņā nepievērsties Krievijas agresijai Ukrainā. Starp virkni citu apgalvojumu ziņojumā arī minēts, ka Krievijai esot kompromitējoši materiāli pret Trampu.

Mediji norādīja, ka nevar pārbaudīt visus ziņojumā minētos faktus. Tramps ziņojumu nosauca par "viltus ziņām", bet Kremlis noliedza, ka tam būtu kompromitējoša informācija pret Trampu.

Daļa ziņojumā minēto sarunu patiešām notikušas starp minētajām personām, dokumentā norādītajā laikā un vietā, tagad CNN apstiprinājuši avoti izlūkdienestos. Fiksētās sarunas notikušas tikai starp ārzemniekiem, uzsver CNN informatori.

Daži no personāžiem, kuru sarunas pārtvēruši izlūkdienesti, ir zināmi kā aktīvi līdzdalībnieki informācijas vākšanā ar mērķi kaitēt Demokrātiskās partijas prezidenta amata kandidātei Hilarijai Klintonei, norāda žurnālisti.

ASV Tieslietu ministrija. Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Centrālā izmeklēšanas pārvalde (CIP) komentēt šo informāciju CNN atteikušies.

Par to, ka Krievija varētu būt vainojama kiberuzbrukumus Demokrātiskajai partijai priekšvēlēšanu laikā, ziņoja arī ASV izlūkdienesti. Saskaņā ar ASV dienestu ziņojumu, Putins centies palīdzēt Trampam uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās.

Atslepenotās informācijas ziņojumā teikts, ka Krievijas līderis "pasūtījis kampaņu", kuras mērķis bija ASV vēlēšanu ietekmēšana. Ziņojums tika izplatīts pēc tam, kad ASV izlūkdienesti iepazīstinājuši Trampu par Krievijas hakeru darbību prezidenta vēlēšanu procesa laikā.

Visu priekšvēlēšanu laiku Tramps apšaubīja ziņas par Krievijas iesaisti vēlēšanu ietekmēšanā, bet pēc iepazīšanās ar izlūkdienestu ziņojumu atzina, ka Krievijas hakeri veikuši uzbrukumus Demokrātiskās partijas datorsistēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!