ASV federālajā tiesā iesniegta prasība, kurā atspirdzinošo dzērienu gigants "Coca-Cola" apsūdzēts savas akcijas cenas mākslīgā paaugstināšanā un investoru maldināšanā.
Pagājušās nedēļas nogalē šādu prasību iesniedza Filadelfijas kompānija "Carperters Health and Welfare Fund", kas pārvalda aktīvus aptuveni 80 miljonu ASV dolāru (48 miljioni latu) vērtībā.

Prasībā teikts, ka "Coca-Cola" vadītāji pērn piespieduši lielas gāzēto dzērienu ražotnes iegādāties sodas koncentrātu 300 līdz 400 miljonu ASV dolāru (180 līdz 240 miljoni latu) vērtībā, lai "Coca-Cola" varētu izpildīt trešā ceturkšņa peļņas un ienākumu prognozes.

Šo rezultātu dēļ kompānijas akcijas cena pērnā gada ceturtajā ceturksnī pieauga, savukārt janvārī tā kritās pēc kompānijas paziņojuma par nespēju izpildīt peļņas un ienākumu prognozes, jo dzērienu ražotnēs uzkrājies pārāk daudz neizlietota sodas koncentrāta, apgalvo prasītāji.

Viņi arī norāda, ka "Coca-Cola" nav pareizi iekļāvusi grāmatvedības datos simtiem miljonu ASV dolāru, kas saistīti ar nedrošajiem aktīviem Krievijā un Japānā.

"Coca-Cola" paziņojusi, ka prasībā minētie apgalvojumi "ir nepamatoti, nepatiesi un pat smieklīgi".

"Mēs skrupulozi pildām visus ar vērtspapīru tirdzniecību saistītos noteikumus un nosacījumus," teikts "Coca-Cola" ziņojumā presei.

Prasītāji vēlas, lai viņu prasībai tiktu piešķirts kolektīvās prasības statuss, kas dotu iespēju pārstāvēt visus akcionārus, kuri iegādājās "Coca-Cola" akcijas laikā no 1999.gada 21.oktobra līdz 2000.gada 6.martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!