Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aptuveni 200 valstu pārstāvjiem otrdien ANO Klimata konferencē (COP27) nav izdevies panākt vienprātību un saglabājušās domstarpības jautājumos par atteikšanos no fosilajiem kurināmajiem un globālās sasilšanas ierobežošanas mērķa noteikšanu.

Konferences gala dokumenta projektā, kas nonācis ziņu aģentūras DPA rīcībā, nav minēta pakāpeniska atteikšanās no fosilajiem kurināmajiem un teikts, ka nepieciešama steidzama rīcība, lai saglabātu iespējamu mērķi ierobežot globālo sasilšanu ar 1,5 grādiem pēc Celsija.

Vides aktīvistu organizācija "Greenpeace" paziņojusi, ka ir šokēta par konferences noslēguma paziņojuma satura izklāstu, kas tika publicēts trīs dienas pirms Ēģiptē notiekošās konferences noslēguma.

"Maz ticams, ka viņi ir aizmirsuši par fosilo kurināmo. Šarm eš Šeihā visur, kur paskaties, redzama un dzirdama fosilā kurināmā nozares ietekme," norādījis "Greenpeace" delegācijas vadītājs. Viņaprāt, konferencē tiek darīts viss, lai atdalītu cīņu pret klimata pārmaiņām un atteikšanos no fosilā kurināmā, lai gan tās ir cieši saistītas.

Krievijas iebrukums Ukrainā ir izraisījis strauju energoresursu cenu kāpumu, kas licis daudzām valstīm pārdomāt savu enerģētikas politiku un no jauna iedarbināt ogļu spēkstacijas.

Fosilie kurināmie - galvenokārt ogles, jēlnafta un gāze - rada lielu daudzumu oglekļa dioksīda.

Ēģiptes īpašais sūtnis COP27 Vaels Abu al Magds solījis, ka Ēģipte kā konferences prezidējošā valsts darīs visu iespējamo, lai līdz konferences noslēgumam piektdien panāktu vienošanos.

Ēģiptes ārlietu ministrs Samehs Šukrijs, kurš ir COP27 prezidents, pirmdien atzinis, ka puses vēl nav spējušas izdarīt būtiskus secinājumus.

Svētdien ASV sūtnis Džons Kerijs pavēstījis, ka dažas valstis nevēlas pieminēt 1,5 grādu mērķi konferences noslēguma paziņojumā.

"Katrā jautājumā ir atšķirīgi viedokļi," otrdien apstiprināja arī Ēģiptes sūtnis.

Vēl viens pretrunīgi vērtēts konferences jautājums ir kompensāciju izmaksāšana nabadzīgākajām valstīm par klimata pārmaiņu postošajām sekām.

Konferences delegāti pirmo reizi piekrituši apspriest šo jautājumu.

Jaunattīstības valstis jau sen vēlas, lai šī jautājuma risināšanai tiek izveidots finanšu mehānisms.

Vairāki desmiti klimata aktīvistu otrdien sapulcējās pie konferences norises vietas, pieprasot nodrošināt, lai taisnīgums cīņā pret klimata pārmaiņām ietu roku rokā ar cilvēktiesību aizsardzību.

Protestētāji apgalvo, ka vēlas izrādīt solidaritāti citiem aktīvistiem, kuri nevarēja ierasties Ēģiptē.

COP27 norisinās Šarm eš Šeihas "zaļajā zonā", kur šī bija pirmā protestu akcija ar starptautisku aktīvistu piedalīšanos.

Protestu iespējas Ēģiptē ir stipri ierobežotas. Valdība apgalvo, kas ierobežojumi nepieciešami stabilitātes saglabāšanai.

Pirms COP27 vairākas tiesību aizstāvju grupas pauda bažas par iespējamiem ierobežojumiem pilsoniskās sabiedrības dalībai COP27, kas sākās 6.novembrī un ilgs divas nedēļas.

COP27 mērķis ir pāriet no plānošanas uz rīcību, lai lemtu par drosmīgiem globāliem soļiem klimata pārmaiņu mazināšanai. Saskaroties ar pieaugošo enerģētikas krīzi, rekordlielu siltumnīcefekta gāzu koncentrāciju un pieaugošiem ārkārtējiem laikapstākļiem. COP27 cenšas atjaunot solidaritāti starp valstīm, lai turpinātu darbu pie Parīzes nolīguma īstenošanas nosacījumiem.

Konferencē piedalās 197 valstis, kas ir ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām līgumslēdzējas puses kā arī dažādu organizāciju, - uzņēmēju, nevalstiskā sektora un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji.

Iepriekšējā ANO Klimata konferencē COP26 Glāzgovā atkārtoti apstiprināja ilgtermiņa globālo mērķi saskaņā ar konvenciju un temperatūras ierobežošanas mērķi saskaņā ar Parīzes nolīgumu un atzina, ka ir jāveic steidzami pasākumi, lai globālās temperatūras kāpums nepārsniegtu 1,5°C robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!