Foto: EPA/Scanpix/LETA
Gruzijā apstiprināts plāns ieviest lielākus ierobežojumus jaunā koronavīrusa pandēmijas ierobežošanai. To vidū ir gan visaptverošu komandantstundu ieviešana, gan strikti transporta ierobežojumi, gan pasākumu un dažādu iestāžu darba aizliegumi, vēsta "Reuters".

Premjerministrs Giorgijs Gaharijs ceturtdien paziņoja, ka jaunie ierobežojumi stāsies spēkā sestdien un ilgs līdz pat 31. janvārim. Pēdējās divās nedēļās tie gan būs spēkā tikai nedēļas nogalēs. Ierobežojumi tiks nedaudz atviegloti no 24. decembra līdz 3. janvārim un no 6. līdz 7. janvārim, kad tiek svinēti Ziemassvētki un Jaunā gada sagaidīšana.

Komandantstunda no sestdienas būs spēkā visā valstī, ne tikai lielākajās pilsētās, kā tas vietām jau bijis līdz šim, turklāt komandantstunda katru dienu sāksies pulksten 22 vakarā, bet noslēgsies pulksten 5 no rīta. Šajā laikā liegta jebkāda transportlīdzekļu un cilvēku kustība ārpus mājām.

Divus mēnešus būs slēgti arī visi restorāni, kafejnīcas, tirgus laukumi, iepirkšanās centri, peldbaseini un sporta zāles, bet šajās iestādēs varēs darboties to pārtikas piegādes un līdzņemšanas pakalpojumi. Arī slēpošanas kūrorti tiks slēgti, bet viesnīcas varēs darboties tikai, lai uzņemtu koronavīrusa inficētos.

Bez ierobežojumiem arī turpmāk varēs strādāt pārtikas veikali, bankas, mājdzīvnieku veikali, aptiekas un lauksaimnieku tirdziņi. Ārpus komandantstundas arī privātās automašīnās un taksometros pārvietošanās netiks ierobežota.

Gaharijs norādījis, ka aptuveni 80% strādājošo turpmāk to darīs attālināti, arī skolās un universitātēs mācības turpināsies attālināti, bet visi bērnudārzi tiks slēgti. Jaunā gada brīvdienas tiks pagarinātas no 3. janvāra līdz 15. janvārim.

Gruzijā jau līdz šim masku lietošana noteikta obligāta gan telpās, gan ārpus tām.

Gruzijā dzīvo 3,7 miljoni iedzīvotāju, un līdz pat septembrim Gruzija līdzīgi kā Latvija lepojās ar vieniem no zemākajiem inficēto un mirušo rādītājiem Eiropā. Kopš septembra nogales jaunu inficēto skaits dienā strauji pieauga no dažiem desmitiem līdz vairākiem simtiem, bet pagājušajā diennaktī reģistrēti jau 4780 gadījumi dienā.

Līdz šim oficiāli reģistrēti aptuveni 124 000 unikālo inficēšanās gadījumu, bet no Covid-19 valstī miris 1161 cilvēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!