Foto: AFP/Scanpix/LETA
Uzbekistānā sāks testēt Ķīnā izstrādātās vakcīnas pret jauno koronavīrusu, kā arī apsver citu alternatīvas, norādījušas amatpersonas.

Inovatīvās attīstības ministrs Ibrohims Abdurahmonovs medijiem atklājis, ka ķīniešu speciālisti jau pagājušajā nedēļā valstī ieradušies ar kompānijas "Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical" izstrādātajām vakcīnām. Tā dēvētajā vakcīnu trešajā testa etapā tiks iesaistīti kopumā 5000 uzbeku brīvprātīgie, no kuriem puse saņems dozu, bet puse – placebo.

Šī esot pirmā reize, kad valsts iedzīvotāji piedalās kādas vakcīnas testā. Brīvprātīgie par to saņems finansiālu kompensāciju. Ja vairāk nekā 15% testa dalībnieku tiks konstatētas kādas blakusparādības, vakcīna tiks papildu pārbaudīta, bet, ja blakusparādības parādīsies vairāk nekā 30%, testi tiks pārtraukti.

Valstī vakcīnas testēšanu un cīņu ar Covid-19 uzņēmusies tieši Inovatīvās attīstības, ne Veselības ministrija, atzīmē "Eurasia Net". Abdurahmonovs uzsvēris, ka nepieciešams izmēģināt tik daudz vakcīnu, cik vien iespējams, gan ģenētiskās variācijas dēļ, kāda pastāv starp dažādām tautām, gan vīrusa paveidu dēļ.

Taškenta jau septembrī pasūtīja 35 miljonus Krievijā izstrādātās vakcīnas "Sputņik V" devu. Līdz gada beigām valsts cer saņemt pirmos desmit miljonus krievu izstrādātās vakcīnas devu. Abdurahmonovs atklājis, ka varasiestādes apsver pasūtīt arī ASV "Moderna" un britu-zviedru konglomerāta "AstraZeneca" izstrādātās vakcīnas, kad tas būs iespējams.

Uzbekistāna ari paziņojusi, ka pati strādā pie vakcīnas izstrādes, bet kopš septembra nekāda publiska informācija par to nav izskanējusi.

Uzbekistānas aktīvie centieni testēt vakcīnas skaidrojami ne tikai ar pandēmiju, bet arī ekonomisko stagnāciju, kuru vēl vairāk pastiprinājusi viesstrādnieku atgriešanās no Krievijas un Kazahstānas, vēl vairāk palielinot bezdarba rādītājus.

Uzbekistānā dzīvo nepilni 34 miljoni iedzīvotāju. Valstī līdz šim apstiprināti nepilni 70 000 inficēšanās ar jauno koronavīrusu gadījumi un gandrīz 600 cilvēku miruši no tā izraisītās slimības Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!