Foto: EPA/Scanpix/LETA

Rietumbalkānu valsts Albānijas premjers Edis Rama izsaucis cilvēktiesību organizāciju sašutumu paziņojot, ka Covid-19 pacientiem 25. aprīlī plānotajās vēlēšanās jāpaliek mājās, raksta "Balkan Insight".

Sociālistiskā spēka pārstāvis Rama paudis, ka globālās pandēmijas izraisījušā jaunā koronavīrusa nēsātājiem jāturpina palikt mājās un nevajadzētu mēģināt balsot. Viņš atzīmējis, ka tā notiekot arī citās valstīs.

Tikmēr Helsinku cilvēktiesību komitejas albāņu nodaļas vadītāj Ērida Skendaja norādīja, ka šie izteikumi ir pretrunā konstitūcijai, kurā teikts, ka visiem pilsoņiem ir tiesības balsot neatkarīgi no viņu veselības stāvokļa, un pārkāpj cilvēktiesības. Skendaja atzīmēja, ka vienīgie izņēmumi, ko pieņem konstitūcija, ir balsošanas liegums tiem, kuri izcieš sodus.

Kopš premjerministra paziņojuma pagājušajā otrdienā dažādi eksperti norādījuši, ka nav pieredzēts arī Ramas apgalvotais, ka citviet inficētajiem dalība vēlēšanās liegta. Pat turpat reģionā šādu ierobežojumu nav bijis ne Kosovā, ne Ziemeļmaķedonijā, ne Melnkalnē, kurās pandēmijas laikā aizvadītas dažādas vēlēšanas.

Albānijas Tiesiskuma platformas izveidotājs Albi Sēla atzīmējis, ka cita starpā šāds aizliegums ne tikai pārkāptu cilvēktiesības, bet arī ir pretrunā valdības un attiecīgi – paša Ramas – pienākumam nodrošināt, lai konstitucionālās tiesības balsot arī inficētajiem būtu nodrošinātas.

Albānijā patlaban ar jauno koronavīrusu inficēti vairāk nekā 35 000 cilvēku, un teorētiski šāds cilvēku skaits, piedaloties vēlēšanās, izšķirtu trīs līdz četru deputātu ievēlēšanu. Pieņemot, ka ierobežojumu dēļ daudziem jau tāpat būs ierobežota pārvietošanās, šāds cilvēku skaits varētu izšķirt pat vēl lielāka mandātu skaita likteni.

Kopumā kopš pandēmijas sākuma valstī reģistrēti 112 897 inficēšanās gadījumi, bet kopumā 1939 ar tā izraisīto slimību Covid-19 miruši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!