Foto: EPA/Scanpix/LETA
Divas slimnīcas Čehijā, kurās tiek ārstēti jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 pacienti, paziņojušas par kiberuzbrukumiem saviem datortīkliem, vēsta "Radio Svoboda".

Uzbrukums noticis piektdien slimnīcām Ostravas un Olomoucas pilsētās. Divas dienas pirms tam, 16. aprīlī, Čehijas Nacionālais kibernētiskās un informācijas drošības birojs nāca klajā ar brīdinājumu, ka valstī ir būtiski pieauguši kiberuzbrukumu draudi pret svarīgiem mērķiem, tostarp veselības aprūpes sistēmām.

Kādi bijuši uzbrukuma mērķi un kas tos veicis, netiek ziņots. Taču amatpersonas aģentūrai "Reuters" atklājušas, ka uzbrukumus visticamāk rīkojis nopietns un tehniski labi sagatavots pretinieks.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pēc šiem kiberuzbrukumiem paziņoja, ka ASV necietīs uzbrukumus sev svarīgai infrastruktūrai Covid-19 krīzes laikā, un atbildīgajiem būs jārēķinās ar sekām.

Iepriekš Čehijas varasiestādes ir ziņojušas par virkni kiberuzbrukumu pret valsts iestādēm, ko veikuši krievu hakeri. Uzlauzta tika arī Čehijas Ārlietu ministrijas datu bāze.

Jāpiebilst, ka Čehijas galvaspilsētā Prāgā par spīti Maskavas iebildumiem aprīļa sākumā ir nojaukts piemineklis padomju maršalam Ivanam Koņevam.

Savukārt februārī Prāgas mērija 2015. gadā nogalinātā Krievijas Opozicionāra Borisa Ņemcova vārdā nodēvēja laukumu, pie kuras atrodas Krievijas vēstniecība Čehijā.

Krievijas vēstniecība pēc tam formāli mainīja vēstniecības adresi, visu korespondenci novirzot uz otru vēstniecībai piederošu adresi Prāgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!