Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lēts un plaši pieejams medikaments deksametazons var palīdzēt glābt ar Covid-19 smagi slimu pacientu dzīvības, līdz ar to ir sasniegts nozīmīgs izrāviens cīņā pret nāvējošo vīrusu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zemas koncentrācijas steroīds deksametazons ir viens no esošajiem medikamentiem, kas iekļauts visā pasaulē notiekošajā pētījumā par esošo zāļu piemērotību cīņai pret Covid-19.

Pētījumā secināts, ka šis līdzeklis samazina pie plaušu ventilatoriem pieslēgto pacientu mirstību par trešdaļu, bet par piekto daļu samazina skābekli saņemošo pacientu letālo iznākumu.

Medikaments jau tiek izmantots kā pretiekaisuma līdzeklis citu slimību gadījumos.

Pētījumu par medikamenta iedarbību veica Oksfordas universitātes pētnieki. Deksametazons tika dots aptuveni 2000 pacientu un rezultāti salīdzināti ar vairāk nekā 4000 slimniekiem, kuri šīs zāles nesaņēma.

Pie plaušu ventilatoriem pieslēgtajiem pacientiem tas mirstības risku samazināja no 40% uz 28%. Savukārt skābekli saņemošajiem pacientiem nāves risks saruka no 25% uz 20%.

"Šīs ir vienīgās zāles līdz šim, kas samazinājušas mirstību – un samazinājušas būtiski. Tas ir nopietns izrāviens," paziņoja pētījuma vadītājs profesors Pīters Horbijs.

Ja šis medikaments būtu lietots kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, Lielbritānijā būtu glābtas ap 5000 dzīvības, norāda pētnieki.

Lielbritānijas valdībai krājumā ir ap 200 tūkstoši šo zāļu devu un tās būs pieejamas pacientiem, paziņoja Nacionālais veselības dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!