Foto: EPA/Scanpix/LETA

Austrālija trešdien, 18. martā, aizliedza saviem pilsoņiem doties ceļojumos uz ārvalstīm, ar šo bezprecedenta aizliegumu mēģinot apturēt jaunā koronavīrusa epidēmijas izplatīšanos.

Premjerministrs Skots Morisons preses konferencē paziņoja par šo aizliegumu uz "nenoteiktu laiku", kā arī aizliegumu Austrālijā pulcēties telpās vairāk nekā 100 cilvēkiem vienkopus.

"Šis ir tāds notikums, kāds atgadās reizi 100 gados," teica Morisons, raksturojot koronavīrusa pandēmiju. "Mēs neesam redzējuši neko tādu Austrālijā kopš Pirmā pasaules kara beigām."

"Mēs grasāmies panākt, lai Austrālija turpinātu darboties, grasāmies panākt, lai Austrālija turpinātu funkcionēt, [bet] tas neizskatīsies tā, kā parasti," sacīja premjers. Viņš brīdināja, ka veiktie pasākumi ilgs vismaz sešus mēnešus.

Austrālijā līdz šim ir apstiprināti vairāk nekā 450 jaunā koronavīrusa gadījumu, kā arī pieci nāves gadījumi no tā izraisītās slimības "Covid-19".

Morisons noraidīja aicinājumus valdībai slēgt skolas, kas ir darīts citās valstīs, un sacīja, ka šāda slēgšana "smagi" ietekmētu sabiedrību un ekonomiku.

"Lai ko mēs darītu, mums tas jādara vismaz sešus mēnešus," sacīja premjers, piebilstot, ka ilga skolu slēgšana neļautu strādāt 30% veselības nozarē nodarbināto, jo vecākiem vajadzētu palikt mājās pie bērniem.

Ceļošanas aizliegums noteikts pēc tam, kad Austrālijas galvenās aviokompānijas "Qantas" un "Virgin Australia" samazināja starptautisko avioreisu skaitu attiecīgi par 90% un 100%.

Morisons atzina, ka šāda aizlieguma noteikšana ir "pirmā reize, kad tas noticis Austrālijas vēsturē", bet tas ir vajadzīgs, lai ceļotāji neievazātu valstī jaunus koronavīrusa gadījumus.

Aizliegums pulcēties telpās vairāk nekā 100 cilvēkiem attiecas uz "nebūtiskas" pulcēšanās gadījumiem un nav attiecināms uz sabiedrisko transportu, iepirkšanās vietām un skolām.

Valdība jau ir azliegusi pasākumus telpās ar vairāk nekā 500 cilvēku klātbūtni, dodot lielu triecienu sporta pasākumu skatītājiem valstī, kur sporta pasākumi ir ļoti populāri.

Savukārt Taivāna aizliegs ārvalstniekiem iebraukt salā, paziņojis Taivānas veselības ministrs Čeņs Šičuns.

Aizliegums stāsies spēkā pusnaktī uz ceturtdienu (trešdien plkst.18 pēc Latvijas laika), bet visiem iebraukušajiem cilvēkiem būs jāiziet 14 dienu karantīna mājās.

Valstī tiks atļauts iebraukt tikai ārzemniekiem ar uzturēšanās atļaujām, diplomātiskajām vīzām vai biznesa vīzām, preses konferencē pavēstīja Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu.

Taivānā līdz šim apstiprināti 77 inficēšanās gadījumi ar "Covid-19" vīrusu.

Tikmēr Ķīna trešdien paziņoja, ka pēdējo 24 stundu laikā ir konstatēts viens jauns pašmāju inficēšanās gadījums ar jaunā koronavīrusa slimību "Covid-19" un 12 jauni "importēti" gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!