Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Austrālijas premjerministrs Skots Morisons otrdien paziņojis, ka neuzņemsies nevajadzīgus riskus un nesteigsies ar vakcinācijas kampaņu pret Covid-19.

Kamēr daudzās valstīs jau notiek iedzīvotāju vakcinēšana pret jauno koronavīrusu, Austrālijas zāļu aģentūra, domājams, tuvāko mēnesi vēl neapstiprinās nevienu Covid-19 vakcīnu.

Sagaidāms, ka pirmās vakcīnas Austrālijā būs pieejamas marta beigās.

Morisons, kurš izpelnījies kritiku par kavēšanos ar vakcinācijas kampaņas sākumu, skaidroja, ka tādas vīrusa smagi skartas valstis kā Lielbritānija ir bijušas spiestas uzņemties riskus un paātrinātā kārtībā apstiprināt Covid-19 vakcīnas.

"Austrālija neatrodas ārkārtējā situācijā kā Lielbritānija. Tādēļ mums nav jāiet īsākais ceļš. Mums nav jāuzņemas nevajadzīgi riski," intervijā radiostacijai 3AW paziņoja Morisons.

Austrālijā lielā mērā izdevies ierobežot vīrusa izplatīšanos sabiedrībā, un tagad tā cīnās ar mazākiem uzliesmojumiem lielākajās pilsētās - Sidnejā un Melburnā.

Pašlaik Austrālijā slimnīcās ārstējas 26 Covid-19 pacienti.

Morisons sacīja, ka Lielbritānijā, kur inficēšanās ar jauno koronavīrusu tiek atklāta gandrīz 60 000 cilvēku dienā, vakcinācijas kampaņa ir agrīnā fāzē un konstatētas vairākas problēmas.

"Cik saprotu, ka viņi nepārbauda vakcīnas partijas, pirms tās tiek izplatītas," sacīja Morisons, uzsverot, ka Austrālijā šādas pārbaudes tiks veiktas.

Austrālijas premjerministrs norādījis, ka vakcinācijas centieni Lielbritānijā, ASV un citur sniegs Austrālijai vairāk datu par vakcīnu drošību nekā klīniskie izmēģinājumi.

Austrālija, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 25 miljonus, vienojusies iegādāties gandrīz 54 miljonus britu farmācijas kompānijas "AstraZeneca" un Oksfordas Universitātes kopīgi izstrādātās Covid-19 vakcīnas devu.

Austrālija arī noslēgusi līgumu par 51 miljona "Novavax" vakcīnu un desmit miljonu "Pfizer" un "BioNTec" vakcīnas devu iegādi.

Francija grib paātrināt vakcināciju

Francijas valdība otrdien solījusi paātrināt kampaņu iedzīvotāju vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu.

Francijas veselības ministrs Olivjē Verāns paziņoja, ka pirmdien vakcinēti vairāk nekā 2000 cilvēku un drīzumā Francija panāks savas kaimiņvalstis vakcinēšanas tempā.

Līdz 1.janvārim Francijā bija vakcinēti tikai nedaudz vairāk par 500 cilvēkiem, kamēr Vācijā bija vakcinēti jau aptuveni 200 000. Francijas valdība par to izpelnījās asu kritiku.

Francijas prezidents Emanuels Makrons pirmdien tikās ar premjerministru Žanu Kasteksu un citām amatpersonām, lai apspriestu kavēšanos vakcinācijas procesā.

"Līdz ceturtdienai mēs ievērojami palielināsim skaitļus," solīja Verāns.

Francija tagad "palielinās, paātrinās un vienkāršos" savu vakcinācijas stratēģiju, intervijā radiostacijai RTL sacīja ministrs.

Viņš pavēstīja, ka līdz janvāra beigām sāksies to cilvēku vakcinācija, kas vecāki par 75 gadiem un nedzīvo pansionātos. Šajā grupā ietilpst aptuveni pieci miljoni cilvēku.

Vakcinēti tiks arī ugunsdzēsēji un aprūpētāji, kas vecāki par 50 gadiem.

Verāns sacīja, ka Francija saņem aptuveni 500 000 kompāniju "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātās Covid-19 vakcīnas devu nedēļā.

Tiklīdz Eiropas Savienība apstiprinās ASV farmācijas uzņēmuma "Moderna" izstrādāto Covid-19 vakcīnu, Francija mēnesī saņems arī 500 000 devu šīs vakcīnas.

Taču vakcinācijas kampaņu Francijā apgrūtina arī sabiedrībā valdošā skepse par Covid-19 vakcīnām.

Vakcinēties pret jauno koronavīrusu vēlas tikai 40% Francijas iedzīvotāju, kamēr Lielbritānijā vakcinēties gatavi 77%, liecina aptauja, ko pagājušajā nedēļā veica pētījumu centrs "Ipsos" sadarbībā ar Pasaules Ekonomikas forumu.

Verāns atklāja, ka Francijā aptuveni desmit cilvēkiem apstiprināta vai pastāv aizdomas par inficēšanos ar jauno koronavīrusa paveidu, kas ir daudz lipīgāks.

Ministrs sacīja, ka varasiestādes uzmanīgi seko līdzi šim paveidam.

Francijā pirmdien tika reģistrēti 4022 jauni Covid-19 gadījumi, līdz ar to kopējais inficēto skaits sasniedzis 2,66 miljonus.

Francijā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši 65 415 cilvēki, tostarp 380 nāves gadījumi reģistrēti pirmdien.

Izraēla apstiprina "Moderna" vakcīnu

Izraēla apstiprinājusi lietošanai ASV farmācijas uzņēmuma "Moderna" izstrādāto vakcīnu pret jauno koronavīrusu, paziņojis uzņēmums.

Līdz ar to Izraēla ir trešā valsts aiz ASV un Kanādas, kas apstiprinājusi šo vakcīnu.

Izraēlas Veselības ministrija pasūtījusi sešus miljonus šīs vakcīnas devu, pavēstīja "Moderna", piebilstot, ka pirmās devas Izraēlai tiks piegādātas jau pavisam drīz.

Kopš vakcinācijas kampaņas sākuma 27.decembrī Izraēlā pirmo Covid-19 vakcīnas devu saņēmuši jau aptuveni 1 370 000 cilvēku, otrdien atklāja Izraēlas veselības ministrs Jūlijs Edelšteins.. Izraēlā ir 9,3 miljoni iedzīvotāju.

Pret Covid-19 vakcinēto iedzīvotāju īpatsvara ziņā Izraēla pašlaik ir pirmajā vietā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!