Foto: Publicitātes foto/AP/Scanpix/LETA

Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons ir nozudis no sabiedrības acīm un ilgu laiku slēptās Covid-19 krīzes risināšanu tagad uzticējis savam dēlam un ticamākajam varas pārņēmējam Rustamam Emomali, ziņo "Eurasia Net".

Prezidents uz mūžu, kā viņš oficiāli tiek dēvēts, ar ļoti retiem izņēmumiem nav parādījies publiskos pasākumos jau kopš 17. aprīļa. Šajā datumā parlaments viņa dēlu apstiprināja par Senāta jeb parlamenta augšpalātas spīkeru. Spīkera krēsls Emomali pēc valsts konstitūcijas ļaus pārņemt varu automātiski, ja prezidents atkāpjas vai kādu iemeslu dēļ vairs nav spējīgs pildīt savas funkcijas.

Kopš jaunā statusa iegūšanas prezidenta dēls, kurš ir arī galvaspilsētas Dušanbes mērs, acīmredzami arī uzņēmies galveno lomu Covid-19 krīzes vadību. Galvenokārt, tas izpaudies kā krīzes atzīšana, pēc ilgstošas amatpersonu klusēšanas par slimību vispār. Pagājušās nedēļas nogalē negaidīti tika paziņots, ka ir vairāk nekā 200 ar jauno koronavīrusu saslimušo.

Lai gan reģistrēto inficēto skaits oficiālajā statistikā strauji pieaug un tiek uzrādīti arī vairāki mirušie no vīrusa izraisītās slimības Covid-19, neatkarīgu avotu ziņotais par pārpildītām slimnīcām visā valstī liek apšaubīt šo datu patiesumu.

Vēl šo pirmdien, 4. maijā, Emomali valsts kontrolētajos medijos citēts rezervējot un radot 3000 vietas ekskluzīvi Covid-19 pacientiem, atzīmējot, ka šim mērķim cita starpā varētu tikt izmantotas nelegāli celtās ēkas galvaspilsētā. Dušanbē esot 30 slimnīcas ar aptuveni 5300 gultasvietām, vēsta oficiālie avoti.

Līdz šim 32 gadus vecais Emomali sabiedrībā gandrīz vienmēr parādījās līdzās savam 67 gadus vecajam tēvam. Viņa jaunākās aktivitātes raisījušas jautājumus par Rahmona veselību. Medijs atzīmē, ka baumas par līdera iespējamu došanos ārstēties uz ārvalstīm pastiprinājušās pēc tam, kad nedēļas sākumā no galvaspilsētas uz Vāciju izlidojusi kāda biznesa klases privātā lidmašīna.

Tikmēr prezidenta biroja pārstāvji norādījuši, ka Rahmons "atrodas darbavietā un domā, kā uzlabot situāciju". Vismaz formāli tas izpaudies, prezidentam pašam pēdējās nedēļas laikā atlaižot veselības ministru Nasimu Olimzodu, kā arī pārspriežot aktualitātes ar Uzbekistānas kolēģi Šavkatu Mirzijojevu.

Patiesie pandēmijas apmēri valstī nav zināmi, taču pats par savu saslimšanu ziņojis apspiestās opozīcijas līderis Rahmatillo Zoirovs, kā arī izskanējis, ka no Covid-19 miris tieslietu ministra vietnieka brālis. Čehijā bāzētais tadžiku trimdas medijs "Akhbor" savukārt ziņojis par 14 Nacionālās drošības valsts komitejas virsnieku saslimšanu. Viņu vidū esot robežsardzes priekšnieks.

Rustams Emomali atbilstoši tadžiku tradīcijām par savu uzvārdu pirms vairākiem gadiem pieņēma tēva vārdu. Savukārt Rahmons oriģināli bija Rahmonovs, bet savulaik atmeta krievisko izskaņu "ov", kā arī attiecās no tēvavārda lietošanas, kas tadžikiem bija uzspiesta padomju gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!