Foto: EPA/Scanpix/LETA

Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs, kura vadītā valsts ir stipri atkarīga no kodolenerģijas un akmeņogļu izmantošanas, pirmdien paziņojis, ka jaunā koronavīrusa dēļ Eiropas Savienībai (ES) jāatsakās no tā dēvētā Zaļā kursa.

"Eiropai tagad jāaizmirst par Zaļo kursu un tā vietā jāpievēršas koronavīrusam," žurnālistiem norādīja Babišs. "Eiropa tagad ir lielākais koronavīrusa epicentrs pasaulē."

Eiropas Komisija (EK) marta sākumā nodeva atklātībai tiesību normu paketi, kas paredz, ka bloka dalībvalstīm līdz 2050. gadam jāsasniedz tā dēvētā siltumnīcefekta gāzu izmešu neitralitāte.

Taču vairākas Austrumeiropas valstis, tostarp Čehija, kuru enerģētikas nozare joprojām lielā mērā ir atkarīga no oglēm, paudušas gatavību īstenot tikai daudz pieticīgākus plānus klimata izmaiņu ierobežošanai.

Līdz šim Čehijā reģistrēti 344 inficēšanās gadījumi ar "Covid-19", taču pagaidām no šīs slimības neviens nav miris, bet trīs pacienti ir pilnībā atlabuši.

Čehija nesen slēgusi savas robežas, aizvērusi mācību iestādes, lielāko daļu veikalu un kultūras institūcijas, kā arī ierobežojusi pārvietošanās brīvību.

Agrāk pirmdien Čehija nosūtīja gaisa spēku lidmašīnu uz Ķīnu, lai savāktu koronavīrusa testu komplektus, un Babišs pavēstīja, ka drīzumā varētu sekot vēl septiņi šādi lidojumi.

Čehijas premjers atzinīgi novērtēja Pekinas veikumu epidēmijas apkarošanā.

"Tagad, kad epidēmija Ķīnā gandrīz ir beigusies, valsts atkal ir lielākais medicīnisko materiālu ražotājs, un visa pasaule iepirksies Ķīnā," norādīja Babišs. "Mums patiesi ir daudz ko mācīties no Ķīnas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!