Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bavārijas premjers Markuss Zēders kritizējis procesu kādā Eiropas Komisija (EK) organizējusi Covid-19 vakcīnu sagādi un apstiprināšanu lietošanai Eiropas Savienības (ES) ietvaros, raksta portāls "Politico".

"Acīmredzot, Eiropas [vakcīnu] iepirkuma procedūra bija neadekvāta," intervijā teicis Zēders, kurš uzskatīts par vienu no galvenajiem pretendentiem uz Vācijas kanclera amatu pēc tam, kad to pametīs Angela Merkele. Politiķis piebildis, ka ir grūti izskaidrot, ka Vācijā izstrādātā vakcīna citur tiek izmantota ātrāk.

"EK, iespējams, ir plānojusi pārāk birokrātiski," teica Zēders. EK Veselības komisāre Stella Kirjakidu gan norādījusi, ka vaina nav jāmeklē birokrātiskos aspektos, sakot, ka šobrīd aizkavēšanās esot saistīta nevis ar pasūtījumu skaitu, bet gan ar vakcīnu ražošanas kapacitātes trūkumu.

"Laika faktors ir nozīmīgs," uzsvēra Zēders. "Ja Izraēla, ASV vai Lielbritānija vakcinācijā ir tālu priekšā mums, tās gūs arī ekonomisku labumu. Jautājums par to, kā ekonomiski tiekam cauri [jaunā] koronavīrusa [pandēmijai], ir cieši saistīts ar to, cik ātri mēs īstenosim vakcināciju," sacīja Bavārijas premjers.

Svētdien Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons sacīja, ka cer, ka gada pirmajos mēnešos tiks veikti desmitiem miljonu vakcināciju, savukārt Izraēlas varas iestādes svētdien paziņoja, ka līdz janvāra beigām vajadzētu vakcinēt divus miljonus valsts iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!