Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Covid-19 vakcīnu pieejamību nosaka gan valstu turība, gan starptautiskie sakari, jo to ražošanas kapacitāte ir ierobežota. Lai gan vakcinēšanas norise radījusi politiskus skandālus arī Eiropas Savienībā, vairums pasaules valstu joprojām gaida garā rindā, lai iegūtu jebkādas vakcīnas pret jauno koronavīrusu. Viena no tādām ir Beliza.

Beliza ir neliela Centrālamerikas valsts, kas izmērā līdzinās vienai no mazākajām ES dalībvalstīm Slovēnijai. Tajā dzīvo ap 420 000 cilvēku jeb aptuveni tik, cik Tallinā. Savukārt atbilstoši Starptautiskā Valūtas fonda datiem par IKP pēc pirktspējas paritātes uz vienu iedzīvotāju 2020. gadā, kas starp valstīm ļauj salīdzināt dzīves līmeni, Belizas iedzīvotāji gandrīz četrreiz trūcīgāki par Baltkrievijas iedzīvotājiem un viņu dzīves līmenis vairāk nekā piecreiz atpaliek no Latvijas iedzīvotāju līmeņa.

Inficēšanās ar jauno koronavīrusu līdz šim reģistrēta aptuveni 12 000 iedzīvotāju, bet no Covid-19 nāve reģistrēta 310 Belizas pilsoņu. Salīdzinājumam, mirstības līmenis no Covid-19 uz vienu iedzīvotāju ir nedaudz lielāks nekā Latvijā, bet reģistrētais inficēšanās līmenis ir zemāks.

Beliza dažādi centusies mazināt inficēšanos ar stingriem ierobežojumiem. Piemēram sejas masku valkāšana un distances ievērošana ārpus mājām ir ne tikai obligāta, bet arī sodāma ar naudas sodiem. Savukārt vakcinēšanas kampaņa Belizā nav sākta, jo atbilstoši to ražotāju kapacitātei līdz šim vakcīnas nodrošinātas valstīm, kurās tās tiek ražotas vai spēj vairāk maksāt.

Pagājušajā nedēļā Veselības un aprūpes ministrs Mišels Šebats beidzot varēja sniegt ziņojumu par pirmajiem panākumiem vakcīnu sagādē. Viņš apstiprināja, ka atbilstoši ražotāja solījumiem pirmās 100 800 "AstraZeneca" vakcīnas dozas valsts saņems līdz aprīļa beigām, vēsta Belizas medijs "Amandala".

Vēl 81 697 vakcīnu (publiski nav paziņots, kādu) dozas valsts saņems no Āfrikas Savienības izveidotā "Āfrikas Medicīniskās apgādes" iniciatīvas, kuras vadība lēmusi vakcīnu izdalē iekļaut arī Karību kopienas (CARICOM) valstis.

Savukārt 20 000 "Sputnik V" vakcīnas dozas valstij kā ziedojumu sūtot Krievijas Federācija, atklājis Šebats. Viņš arī parlamentāriešiem skaidroja, ka šo ziedojumu palīdzējusi nodrošināt Panamas vēstniece Belizā.

Atbilstoši "Bloomberg" apkopotajiem datiem par vakcinēšanas kampaņām pasaulē, Covid-19 vakcīnu līdz šim neviens nav saņēmis. Tās valdība paredz, ka pēc pirmo dozu saņemšanas, arī tajā prioritāri tiks vakcinēti veselības nozares darbinieki un seniori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!