Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nelielā Himalaju karaliste Butāna ir pret Covid-19 pilnībā vakcinējusi 90% pieaugušo, kas saņēmuši otro vakcīnas devu septiņu dienu laikā, otrdien paziņoja Veselības ministrija.

Butāna, kur dzīvo apmēram 800 tūkstoši cilvēku, sāka izdalīt vakcīnu otrās devas 20.jūlijā. ANO Bērnu fonds (UNICEF) novērtēja šo pasākumu kā "ātrāko vakcinācijas kampaņu, kas īstenota pandēmijas laikā".

Butāna aprīlī iekļuva preses slejās, kad valdība paziņoja, ka nepilnās divās nedēļās apmēram tikpat daudz pieaugušo saņēmuši Covid-19 vakcīnas pirmo devu. Tas notika pēc tam, kad Indija ziedoja Butānai 550 tūkstošus "AstraZeneca" vakcīnas devu.

Nākamajos mēnešos Butānā bija vakcīnu trūkums, jo Indija apturēja to eksportu, lai apmierinātu strauji augošo pieprasījumu savā teritorijā.

Butāna spēja atsākt vakcināciju pagājušajā nedēļā, kad tā saņēma pusmiljonu "Moderna" vakcīnas devu no ASV kā ziedojumu ANO atbalstītās programmas COVAX ietvaros. Caur šo programmu Butāna saņēma arī apmēram 5000 "Pfizer" vakcīnas devas.

Pēdējās divās nedēļās Butāna arī saņēma vairāk nekā 400 tūkstošus "AstraZeneca" vakcīnas devu no Dānijas, Horvātijas un Bulgārijas.

Vairāk nekā 3000 veselības aizsardzības darbinieku un 1200 vakcinācijas centru palīdzēja nodrošināt, lai vakcīnu saņemtu praktiski katrs pieaugušais.

Vakcināciju palīdzēja nodrošināt arī bieži valdības vēstījumi ar tiešām atbildēm uz sabiedrības jautājumiem par jauno koronavīrusu un vakcināciju sociālajā tīklā "Facebook". Butānas premjerministrs, ārlietu ministrs un veselības ministrs ir profesionāli mediķi.

Savukārt Austrālijas lielākajā pilsētā Sidnejā noteiktā Covid-19 karantīna tiek pagarināta par četrām nedēļām, trešdien paziņoja varas iestādes, izskaidrojot šo lēmumu ar pieaugošo Covid-19 uzliesmojumu un zemiem vakcinācijas tempiem.

Rīkojums Sidnejas iedzīvotājiem uzturēties mājās tika noteikts pirms piecām nedēļām, varas iestādēm mēģinot iegrožot jaunā koronavīrusa Indijas jeb delta varianta izplatīšanos.

Karantīnu bija paredzēts atcelt 30.jūlijā, bet tā paliks spēkā līdz 28.augustam, jo Covid-19 gadījumu skaits turpina kāpt.

Amatpersonas paziņoja par 177 jauniem inficēšanās gadījumiem saistībā ar Sidnejas uzliesmojumu, kas sākās jūnija vidū, kad inficējās starptautiska avioreisa apkalpes šoferis.

Cilvēki, kas dzīvo pandēmijas "karstajos punktos", tiek aicināti neatstāt savu rajonu. Tiem, kas dzīvo vieni, būs ļauts veidot "vieninieku burbuli" ar citu cilvēku.

Jaundienvidvelsas premjerministre Gledisa Beredžikljana sacīja, ka policija pastiprinās centienus panākt karantīnas noteikumu ievērošanu, un aicināja Sidnejas iedzīvotājus ziņot par noteikumu pārkāpējiem.

Citā Austrālijas lielpilsētā Melburnā tikmēr tiek atcelta piektā Covid-19 karantīna, jo šai pilsētai izdevies sakaut delta variantu otrreiz pēdējo mēnešu laikā ar "apņēmību un smagu darbu", paziņoja Viktorijas štata premjerministrs Dans Endrūss. Melburnas karantīnas atcelšana attiecas uz astoņiem miljoniem iedzīvotāju Viktorijas un Dienvidaustrālijas štatos.

Austrālijai īstenojot "nulles kovida" pieeju, dažādās valsts pilsētās tika noteiktas karantīnas, bet starptautiskās robežas pēdējos 16 mēnešus ir slēgtas. Tas ļāva austrāliešiem relatīvi normāli dzīvot pandēmijas apstākļos, izvairoties no liela mirušo skaita.

Austrālijas atkalatvēršanu pasaulei kavē lēna vakcinācija pret Covid-19, kuras gaitā sapotēti tikai apmēram 13 procenti valsts iedzīvotāju. Vakcinācijas lēno tempu noteica trūcīgas "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas devu piegādes un skepse par "AstraZeneca" vakcīnu.

Lēnais vakcinācijas temps arī apgrūtina cīņu pret delta varianta izplatīšanos.

Kopš pandēmijas sākuma Austrālijā ir reģistrēti vairāk nekā 33 000 inficēšanās gadījumu un 921 ar Covid-19 saistīts nāves gadījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!