Foto: AP/Scanpix/LETA

Jaunā koronavīrusa paveids, kas ir atšķirīgs no Lielbritānijā konstatētā, strauji palielinājis inficēto skaitu Dienvidāfrikas Republikā, vēsta "Africa News".

Veselības nozares amatpersonas un zinātnieki, kuri koordinē valstī cīņu ar pandēmiju, ziņo, ka jaunais koronavīrusa paveids ir dominējošais starp no jauna konstatētajiem inficēšanās gadījumiem, kā arī kļuvis par vadošo ierosinātāju saslimšanai ar Covid-19, starp hospitalizētajiem. Patlabana arī lielākā daļa no Covid-19 mirušo bijusi inficēta ar jauno paveidu.

Dienvidāfrikas Republikas eksperti tagad pēta, vai jau izstrādātās vakcīnas ir efektīvas pret jauno vīrusa paveidu.

"Burtiski viss, ko mēs zinām, ir, ka mums ir šīs mutācijas. Mēs neesam veikuši nekādus funkcionālos pētījumus, mēs neesam veikuši nekādus kohortas pētījumus, lai noskaidrotu, vai šis variants ietekmē slimības smagumu, kā tas ietekmē pārnesi vai pat virulenci jeb patogenitātes pakāpi. Bažas ir par to, ka ja jūs esat izbēguši no mutācijām, pēc kā šī izskatās, ka antivielas nebūs efektīvas. Ja antivielas, "vecās antivielas" cilvēkiem, kuri iepriekš bijuši inficēti vai vakcinēti, ir joprojām labas, tad bažu nav," skaidro Nacionālais Pārnesamo slimību institūta pārstāvis Džinals Bhimans.

Dienvidāfrikas speciālisti sagaida, ka jaunajā vilnī varētu saslimt vēl daudzkārt vairāk cilvēku nekā pirmajā. Reaģējot uz to valdība ir pastiprinājusi jau līdz šim ieviestos ierobežojumus, tostarp tirdzniecības ierobežojumus un piekļuvi populārākajām pludmalēm. Dienvidāfrikas Republikā šobrīd sākas vasaras atvaļinājumu sezona.

Valsts slimnīcās šobrīd atrodoties ap 8500 Covid-19 pacientu. Līdz šim Dienvidāfrikas Republikā konstatēti 930 000 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu un aptuveni 25 000 mirušo no Covid-19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!