Foto: EPA/Scanpix/LETA
Jaunā koronavīrusa pandēmijai plosoties Eiropā, Eiropas Parlamenta deputāti ceturtdien ārkārtas plenārsēdē gandrīz vienbalsīgi apstiprināja trīs steidzamus priekšlikumus, ES atbalsta īstenošanai Covid-19 krīzes skartajiem.

EP apstiprināja investīciju iniciatīvu 37 miljardu eiro apmērā reaģēšanai uz koronavīrusu. Tā ļaus jau pēc iespējas drīzāk darīt pieejamus ES fondu līdzekļus iedzīvotājiem, reģioniem un valstīm, kuras vissmagāk skārusi koronavīrusa pandēmija.

Līdzekļi paredzēti veselības aprūpes sistēmām, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, darba tirgiem un citām neaizsargātām ES dalībvalstu ekonomikas daļām.

EP apstiprināja arī ES Solidaritātes fonda darbības jomas paplašināšanu, lai ietvertu ārkārtas stāvokli sabiedrības veselības jomā. Tas ļaus 2020. gadā līdz 800 miljoniem eiro darīt pieejamu Eiropas dalībvalstīm.

No fonda līdzekļiem atbalstāmās darbības tiek paplašinātas, iekļaujot nopietnas sabiedrības veselības krīzes, ieskaitot atbalstu medicīniskajai palīdzībai un pasākumus slimību izplatības novēršanai, uzraudzībai vai kontrolei.

Eiroparlamentārieši arī piekrita uz laiku apturēt ES noteikumu par lidostu laika nišām. Tas ļaus gaisa pārvadātājiem pārtraukt tukšos lidojumus pandēmijas laikā. Noteikumu pagaidu apturēšana nozīmē, ka aviosabiedrībām nebūs pienākuma izlietot tām piešķirtās pacelšanās un nosēšanās laika nišas, lai tās saglabātu nākamajā attiecīgajā sezonā. Noteikums "izmanto vai zaudē" tiks atcelts visai vasaras sezonai no 2020. gada 29. marta līdz 24. oktobrim.

EK priekšlikumi, lai palīdzētu cilvēkiem un uzņēmumiem pārvarēt krīzi, tika atbalstīti Eiropas Parlamentā mazāk nekā divas nedēļas pēc to iesniegšanas.

Eiropas Parlamenta nostāja vēl oficiāli jāapstiprina Padomei jeb visām dalībvalstīm. Pieņemtie pasākumi stāsies spēkā, tiklīdz tie (pāris dienu laikā) tiks publicēti Eiropas Savienības Oficiālajā Vēstnesī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!