Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) vēlas, lai sociālo mediju platformas darītu vairāk, vēršoties pret melīgu veselības informāciju un sazvērestības teorijām, kas ir saistītas ar Covid-19 pandēmiju un daudzas no kurām tiek izplatītas no Krievijas un Ķīnas.

ES eksperti novērojuši "milzīgu vilni" ar aplamiem padomiem veselības jomā, melīgiem apgalvojumiem un tīmekļa krāpšanos, kā arī ārvalstu spēlētāju centienus iejaukties ES iekšējās debatēs, teikts Eiropas Komisijas (EK) ziņojumā.

Piemēram, ir grupas, kas izplata bīstamus pieņēmumus par to, ka, dzerot balinātāju, var izārstēties no koronavīrusa. "Kā konstatējis Beļģijas Indīgo vielu kontroles centrs, ar balinātāju saistītu incidentu skaits pieaudzis par 15%," teikts ziņojumā.

Brisele mudinājusi sociālo mediju platformas atbalstīt oficiālos informācijas avotus, kā arī dzēst bīstamu un maldinošu saturu. Tomēr ES arī vēlas, lai tādi uzņēmumi kā "Facebook", "Twitter" un "YouTube" īpašnieks "Google" darītu vairāk, arī iesniegtu ikmēneša ziņojumus.

"Mēs zinām tikai tik daudz, cik platformas mums pasaka. Ar to vien nepietiek," trešdien Briselē sacīja EK viceprezidente Vera Jourova. "Viņiem ir jābūt atvērtākiem un jāsniedz vairāk liecību." ES aktīvi pievērsusi uzmanību dezinformācijas problēmai kopš 2015.gada ar programmu, kas pamatā fokusējas uz Kremļa avotiem.

Tomēr līdz ar Covid-19 epidēmijas uzliesmojumu ES sākusi paust bažas par Ķīnas oficiālajiem naratīviem pandēmijas sakarā. Jaunajā ziņojumā minēti "ārvalstu spēlētāji", konkrēti - Pekina un Maskava, kas piedalījušies kampaņās, kuru mērķis ir kaitēt demokrātiskām debatēm ES, dažkārt fokusējoties uz debašu polarizēšanu, citkārt mēģinot spodrināt pašiem savu tēlu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!