Foto: Shutterstock
Francijā arvien skaļāk izskan sabiedrības pārstāvju neapmierinātība ar gausumu, kādā norit vakcinācija pret Covid-19 vīrusu, sašutušajiem politiķiem un amatpersonām varasiestāžu sniegumu dēvējot par skandālu un fiasko.

"Viss tiek izlemts Parīzē," raidsabiedrībai "France 2" pirmdien sacīja Covid-19 pandēmijā smagi cietušā Grandestas reģiona prezidents Žans Rotnērs, norādot, ka gausā vakcinācija ir "valsts skandāls".

Patlaban vieglāk ir nopirkt automašīnu, nevis vakcinēties pret Covid-19, viņš piebilda. Eiropas Parlamenta zaļo deputāts Janniks Žado vakcinācijas kampaņu raksturoja kā fiasko, norādot, ka Francija saņēmusi tikpat daudz vakcīnu kā kaimiņvalstis.

Vienlaikus Sabiedrības veselības pārvalde aizstāvēja valdības lēmumu, norādot, ka prioritāte ir vakcinēt aprūpes namu gados vecos iemītniekus uz vietas, nevis likt viņiem doties uz vakcinācijas centriem.

Septiņu dienu laikā kopš vakcinācijas kampaņas sākuma vakcinēti tikai 500 cilvēku, liecina vietnes "Covid Tracker" dati. Kaimiņvalstī Vācijā, kur iedzīvotāju vakcinācija sākās tajā pat laikā, vakcinēti vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Savukārt Polija cer līdz marta beigām vakcinēt pret jauno koronavīrusu 2,9 miljonus cilvēku visās riska grupās, pirmdien paziņoja Polijas premjerministra kancelejas vadītājs Mihals Dvorčiks.

Vakcinācijas temps būs atkarīgs no pieejamā vakcīnu devu skaita: 2021.gada 1.ceturksnī Polija cer saņemt gandrīz 5,9 miljonus devu, galvenokārt no farmācijas uzņēmumiem "Pfizer" un "Moderna", sacīja Dvorčiks.

Šobrīd prioritāte piešķirta medicīnas nozares darbinieku un arī pansionātu personāla vakcinācijai. Nākamie ir iedzīvotāji vecumā no 60 gadiem, dienestu darbinieki, kā arī skolotāji.

Nedēļas nogalē Polijā izcēlās skandāls saistībā ar slavenību vakcināciju pret jauno koronavīrusu, lai gan šobrīd vakcīnas paredzētas tikai medicīnas darbiniekiem un viņu ģimenēm.

Varšavas medicīniskā universitāte atzina, ka ceturtdien pret koronavīrusu vakcinētas 18 "labi zināmas mākslas un kultūras personības".

Universitātē uzsākta izmeklēšana, taču visā valstī par standartu kļūs rūpīgas pārbaudes, it īpaši vakcinācijas procesa pirmajā posmā, kopīgā preses konferencē ar Dvorčiku paziņoja veselības ministrs Adams Nedzjelskis.

Līdz svētdienas plkst.18 Polijā vairāk nekā 50 000 cilvēku saņēmuši pirmo vakcīnas devu, sacīja Dvorčiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!