Foto: AFP/Scanpix/LETA

Francija ceturtdien paziņoja, ka valstī reģistrēts jaunu Covid-19 gadījumu skaita rekords, dienu pēc jaunu ierobežojumu noteikšanas bāriem un restorāniem lielākajās pilsētās, kuri izraisījuši vietējo politiķu un uzņēmēju sašutumu.

Saskaņā ar Francijas Sabiedriskās veselības dienesta datiem, valstī pēdējo 24 stundu laikā Covid-19 testi izrādījušies pozitīvi 16 096 cilvēkiem. Tas ir jauns vienas dienas rekords, lai gan eksperti uzskata, ka testēšanā pirmā Covid-19 viļņa laikā martā un aprīlī tika konstatēta tikai neliela daļa no inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona centriskā valdība trešdien paziņoja par jauniem pasākumiem vīrusa izplatības palēnināšanai, tai skaitā par bāru un restorānu slēgšanu Marseļā, kā arī par agrākiem to slēgšanas laikiem Parīzē un citās pilsētās.

Sastopoties ar kritiku no Parīzes un Marseļas mēru puses, kā arī ar dažu bāru īpašnieku aicinājumiem neievērot jaunos rīkojumus, premjerministrs Žans Kastekss aicināja uz "atbildību".

"Es negribu, lai mēs atgrieztos martā," sacīja premjers, atgādinot par vienu no stingrākajiem nacionālās pašizolācijas režīmiem Eiropā, kad francūžiem vajadzēja aizpildīt veidlapas, uzrādot iemeslus iziešanai no mājām.

Marseļā ir noteikts "maksimālas trauksmes" stāvoklis, bet Parīzē un 10 citās pilsētās - ''paaugstinātas trauksmes" stāvoklis. Sabiedriskas pulcēšanās visās šajās pilsētās ir ierobežotas līdz 10 dalībniekiem, bet lielos sporta pasākumos vai koncertos maksimālais apmeklētāju skaits ir 1000 cilvēku.

Marseļas mērs Mišela Rubirola, kas ir kreisi noskaņota ārste, paziņoja, ka ar viņu neviens nekonsultējās par bāru, restorānu un sportošanas vietu slēgšanu. Viņa uzstāja, ka lokāli īstenoti pasākumi jau bija sākuši palēnināt vīrusa izplatību.

Marseļas restorānu, kafejnīcu un citu uzņēmumu īpašnieki pavēstīja, ka piektdien rīkos protestu pret jaunajiem ierobežojumiem. Vairāki restorānu īpašnieki solīja ignorēt rīkojumus par slēgšanu.

Parīzes mērs Anna Idalgo, kuras pilsētā tiks slēgtas sporta zāles un citas iekštelpu sportošanas vietas, paziņoja, ka ir iesniegusi oficiālu protestu.

Koronavīrusa pacientu skaits Parīzes slimnīcās triju nedēļu laikā ir pieaudzis no 150 līdz 330, bet līdz mēneša beigām varētu sasniegt 600. Intensīvajā aprūpē esošo pacientu skaits šajā laikā palielinājies no 50 līdz 132, bet nākamajā nedēļā var pārsniegt 200.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!