Foto: Shutterstock
Centienos apturēt Covid-19 otro vilni Grieķijā no sestdienas tiks atkal ieviests karantīnas stingrais režīms, un tas būs spēkā trīs nedēļas, ceturtdien pavēstīja premjerministrs Kiriaks Micotakis.

"Tas bija sarežģīts lēmums, bet šie pasākumi ir jāīsteno trīs nedēļas, lai pārvarētu šo otro vilni," videokonferencē norādīja premjers. Atbilstoši karantīnas noteikumiem grieķi varēs pamest mājas vienīgi tad, ja būs oficiāli izteikuši šādu lūgumu mobilā telefona īsziņā vai arī, piezvanot pa mobilo telefonu, saņēmuši atļauju. Tikai "būtiski svarīgie veikali", arī pārtikas lielveikali un aptiekas, var turpināt darbu pēc tam, kad sestdien plkst.6 būs sācies karantīnas režīms.

Atšķirībā no iepriekšējā karantīnas režīma posma, kas tika izsludināts marta beigās un ilga sešas nedēļas, bērnudārzi un pamatskolas turpinās darbu. Vidusskolu skolēni mācīsies attālināti, kā to jau šobrīd atbilstoši nesen ieviestajiem lēmumiem dara augstskolu studenti.

Katru dienu reģistrēto jauno koronavīrusa gadījumu skaits turpina pieaugt, bet varasiestādēm vislielākās bažas rada cilvēku skaits slimnīcu intensīvās terapijas nodaļās. Cilvēku skaits slimnīcās, kas pieslēgti plaušu ventilatoriem, mēneša laikā vairāk nekā dubultojies no 82 4.oktobrī līdz 169 trešdien.

"Kāpēc lēmumu pieņemt tagad," vaicāja premjerministrs. "Pēdējo piecu dienu laikā dramatiski pieaudzis nāves gadījumu skaits," kā arī pacientu skaits slimnīcās intensīvās aprūpes nodaļās, skaidroja valdības vadītājs.

Savukārt Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns devies pašizolācijā, jo atklājies, ka kāda persona viņa tuvumā tikusies ar Covid-19 slimnieku, ceturtdien sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis Levēns.

Levēns paziņoja, ka atrodas izolācijā kopā ar sievu, turpinās strādāt no mājām un centīsies pēc iespējas ātrāk veikt Covid-19 testu. Levēns norādīja, ka tā ir vienīgā atbildīgā rīcība šajā situācijā. Premjerministrs arī sacīja, ka epidemioloģiskā situācija Zviedrijā strauji attīstās nepareizajā virzienā.

"Inficējas arvien vairāk cilvēku. Mirst arvien vairāk cilvēku. Tā ir nopietna situācija," sacīja Levēns. Viņš atklāja, ka pats nav bijis tiešā kontaktā ar personu, kam būtu konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu. Ar saslimušo kontaktējies kāds no viņam tuvu stāvošiem cilvēkiem, kuram Covid-19 tests pēc tam bijis negatīvs, taču viņš, ņemot vērā ārsta padomu, nolēmis tik un tā izolēties.

Zviedrijā, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz 10,3 miljonus, trešdien reģistrēti 28 jauni nāves gadījumi, kas saistīti ar Covid-19. Gaidāms, ka jau ceturtdien kopējais mirušo skaits pārsniegs 6000.

Arī kaimiņvalstī Dānijā vērojams straujš inficēto skaita pieaugums, un Dānijas premjerministre Mete Fredriksena atrodas pašizolācijā, jo Covid-19 atklāts tieslietu ministram. Fredriksenai Covid-19 tests bijis negatīvs, taču valdība šodien paziņoja, ka premjerministre paliks izolācijā līdz otrajam testam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!