Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatīšanos Igaunijā izveidojusies ārkārtējā situācija, ceturtdien, uzrunājot valsts parlamentu, paziņoja Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass.

Pēc viņa teiktā, jābūt gataviem straujām izmaiņām situācijā saistībā ar koronavīrusu, un Zāļu departamentam uzdots izvērtēt kritiski nepieciešamo medikamentu pieejamību.

Igaunijas Veselības departaments vērtē koronavīrusa ievešanas no ārzemēm risku kā ļoti augstu un inficēšanās iespēju valstī kā augstu, norādīja Ratass.

Igaunijas ostās līdz 1. maijam aizliegts iebraukt kruīza kuģiem. Šādu lēmumu ceturtdien pieņēmusi Igaunijas valdība.

"Valdība februārī un martā nodarbojās ar koronavīrusa izplatīšanās jautājumiem. Noformulēti seši mērķi: novērst tālāku vīrusa izplatīšanos, nodrošināt veselības aizsardzības sistēmas spēju cīnīties ar vīrusu un ārstēt slimību, paaugstināt cilvēku informētības līmeni, nodrošināt spēju tikt galā ar [vīrusa] netiešo ietekmi un nodrošināt normālu Igaunijas ekonomikas funkcionēšanu," sacīja Igaunjas premjers.

Viņš norādīja, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju pasaulē, ekonomikā saistībā ar koronavīrusa izplatīšanos Igaunijā ir izveidojusies ārkārtējā situācija. Saistībā ar to Igaunijas valdība izveidojusi komisiju un izstrādājusi vairākas rekomendācijas - atlikt pasākumus, kuros paredzēta vairāk nekā 100 cilvēku piedalīšanās un atlikt valsts iestāžu plānotās ekskursijas. Tiks arī ieviests tālruņa numurs 1247, pa kuru iedzīvotāji varēs lūgt sniegt informāciju par koronavīrusu.

Ratass arī sacīja, ka gadījumā, ja koronavīruss izplatīsies plašāk, jāpadomā par nepieciešamību slēgt visas mācību iestādes.

Līdz šim Igaunijā jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 Igaunijā diagnosticēta 16 cilvēkiem. Lielākā daļa no viņiem inficējušies ārzemēs.

Savukārt Lietuvas galvaspilsētā Viļņā piecas nedēļas aizliegts iekštelpās pulcēties vairāk nekā 100 cilvēkiem, tostarp tiek slēgtas izglītības iestādes, muzeji un kinoteātri. ceturtdien paziņojusi Lietuvas galvaspilsētas mērija.

Tā norādījusi, ka aizliegti visi pasākumi iekštelpās, kuros piedalās vairāk nekā 100 cilvēki.

No piektdienas jāpārtrauc darbs muzejiem, kinoteātriem, sporta klubiem, izklaides vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!