Foto: AP/Scanpix/LETA
Igaunijā pagājušajā diennaktī ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits sasniedzis 1207, bet Lietuvā 955.

Pēc Igaunijas Veselības departamenta ceturtdien sniegtajām ziņām, aizvadītajā diennaktī apstiprināti 23 jauni inficēšanās gadījumi.

Pavisam Igaunijā veiktas 26 426 analīzes, lai noteiktu inficēšanos ar jauno koronavīrusu, tostarp iepriekšējā diennaktī veiktas 1609 analīzes.

134 pacienti ārstējas slimnīcās, un deviņiem no viņiem ir nepieciešama plaušu ventilēšana.

Iepriekš ziņots, ka ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 Igaunijā miruši 24 cilvēki.

Lietuvā ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits sasniedzis 955, ceturtdien paziņojusi Veselības ministrija.

Pēc tās publiskotajiem datiem, trešdien apstiprināti 42 jauni inficēšanās gadījumi.

Trešdien veiktas 2699 analīzes, lai konstatētu inficēšanos, bet pavisam Lietuvā veiktas 32 809 analīzes.

Ar jaunā koronavīrusa iztaisīto slimību Covid-19 Lietuvā miruši 15 cilvēki.

Getingenes Universitātes pētnieki aplēsuši, ka valstis identificējušas tikai aptuveni 6% no inficēšanās gadījumiem ar jauno koronavīrusu un patiesais inficēto cilvēkus skaits pasaulē, visticamāk, jau sasniedzis desmitus miljonu.

Kristiāns Bommers un Sebastians Follmers no Getingenes Universitātes analizēja datus, kas nesen tika publiskoti pētījumā medicīnas žurnālā "The Lancet Infectious Diseases".

Pētnieki aplūkoja mirstības aplēses un laiku no inficēšanās līdz miršanai, lai novērtētu oficiālo datu kvalitāti.

Viņi secināja, ka valsts atklājušas vidēji tikai 6% no visiem inficēšanās gadījumiem, un patiesais inficēto cilvēku skaits jau sasniedzis desmitus miljonu.

"Šie rezultāti nozīmē, ka valdībām un politiķiem jābūt ļoti piesardzīgiem, interpretējot skaitļus plānošanas nolūkiem," sacīja attīstības ekonomikas profesors Follmers.

"Šādas ekstrēmas atšķirības dažādās valstīs veikto pārbaužu apjomā un kvalitātē nozīmē, ka oficiālie dati lielākoties nav informatīvi un nesniedz noderīgu informāciju," brīdināja profesors.

Bommers un Follmers aplēsuši, ka 31.martā Vācijā patiesībā ar jauno koronavīrusu bija inficējušies 460 000 cilvēku, ASV patiesībā bija inficēti jau vairāk nekā desmit miljoni cilvēku, Spānijā vairāk nekā pieci miljoni, Itālijā aptuveni trīs miljoni un Lielbritānijā aptuveni divi miljoni cilvēku.

31.martā Džonsa Hopkinsa universitāte ziņoja, ka pasaulē inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta aptuveni 900 000 cilvēku.

"Kamēr Džonsa Hopkinsa universitāte šī pētījuma tapšanas laikā ziņoja, ka pasaulē apstiprināts mazāk nekā miljons gadījumu, mēs lēšam, ka inficēšanās gadījumu skaits ir daži desmiti miljonu," norādīts pētījumā.

Pēc pētnieku domām, neadekvāta un aizkavēta testēšana varētu būt iemesls, kādēļ dažās Eiropas valstīs, tostarp Itālijā un Spānijā, ir daudz augstāki mirstības rādītāji, salīdzinot ar apstiprināto inficēšanās gadījumu skaitu Vācijā.

Pētnieki aplēsuši, ka Vācijā identificēti aptuveni 15,6% no visiem inficēšanās gadījumiem, bet Itālijā tikai 3,5% un Spānijā tikai 1,7%. Savukārt ASV, pēc pētnieku aplēsēm, identificēti tikai 1,6% no visiem inficēšanās gadījumiem, un Lielbritānijā tikai 1,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!