Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijas galvaspilsētas Ņūdeli vadība, prognozējot strauju ar jauno koronavīrusu inficēto pieaugumu, Deli nomalē plāno izveidot pasaulē lielāko karantīnas centru ar 10 000 gultasvietām, ziņo "Vice".

Karantīnas centrs tiks izveidots Radha Soami garīgajā centrā un izvietosies aptuveni 200 tā zālēs. Kopumā centra platība esot pielīdzināma 22 futbola laukumiem, un tajā plānots nodarbināt 400 maiņās strādājošus ārstus. Šajā vietā gan neaprūpēs smagi slimos vīrusa izraisītās slimības Covid-19 pacientus.

Pandēmijas līdz šim smagāk skartajā Indijas pilsētā Mumbajā atvērts desmitkārt mazāka koronavīrusa pacientu aprūpes iestāde ar 1000 gultasvietām.

Deli megapolē pagaidām ir 44 000 fiksēti inficēšanās gadījumi, bet līdz jūlija beigām inficēto skaitam prognozē desmitkārtīgu pieaugumu. Lai kaut nedaudz atvieglotu esošo slimnīcu pārslodzi, plānot izveidot plašu centru ar viegli pārstrādājamām kartona gultām. Kartons izvēlēts arī kā materiāls, uz kura vīruss spējot izdzīvot nelielāku laiku.

Patlaban galvaspilsētā izveidotie centri cīņai ar Covid-19 var uzņemt nepilnus 6000 pacientu, bet ārpus tiem – ne vairāk kā 350, kas ir nepietiekami. Savukārt privātās klīnikas, kurām valsts lūgusi atvēlēt 20% to gultasvietu Covid-19 pacientu izolācijai un ārstēšanai saņem kritiku par vēlāk pacientiem izsniegtajiem rēķiniem.

Megapoles vadībai īpaši izveidota ekspertu grupa arī norādījusi, ka uz katrām simts gultām, kuras spēj nodrošināt slimnīcas, vēl ap 400 jānodrošina viesnīcām, banketu zālēm, reliģiskām organizācijām un atpūtas namiem. Tajās varētu izmitināt tos Covid-19 slimniekus, kuru simptomi ir salīdzinoši vieglāki.

Martā Indija ieviesa vienu no striktākajiem ierobežojumu režīmiem, lai šo laiku izmantotu, veselības sistēmas straujai pielāgošanai cīņai ar pandēmiju. Aptuveni mēnesi cilvēki nedrīkstēja pamest mājas bez īpaši svarīgiem iemesliem. Tagad liela daļa ierobežojumu atcelta, lai vēl vairāk neciestu ekonomika un trūcīgākie iedzīvotāji, kuriem nav uzkrājumu, taču pa šo laiku pacientu uzņemšanai pielāgoti stadioni, teātri un pat vilcienu sastāvi.

Indijā kopumā līdz ceturtdienas pēcpusdienai oficiāli reģistrēti 368 705 ar koronavīrusu inficētie un 12 280 nāves gadījumu, liecina "Worldometers" dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!