Foto: AFP/Scanpix/LETA

Indijā vēršas plašumā vakcinācijas kampaņa pret Covid-19 un pirmdien poti saņēmis arī valsts premjerministrs Narendra Modi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pasaules otrajā apdzīvotākajā valstī vakcinācija pret jauno koronavīrusu sākās 16. janvārī, taču vakcīnas līdz šim bija paredzētas tikai medicīnas jomas darbiniekiem un citām profesijām, kas vistiešākajā veidā saskaras ar slimniekiem.

Tagad vakcīnas pieejamas par 60 gadiem vecākām personām, kā arī 45 – 59 gadus veciem cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. Vakcinācija valsts slimnīcās ir par brīvu, taču var potēties arī privātās klīnikās par samaksu.

Kā viens no pirmajiem vakcīnu pirmdien saņēma 70 gadus vecais Indijas premjers Narendra Modi. Valdības vadītājs sapotēts ar pašmāju vakcīnu "Covaxin".

Pēc potes saņemšanas Modi tviterī mudināja vakcinēties arī citus.

"Saņēmu savu pirmo Covid-19 vakcīnu. Ievērojami, kā mūsu ārsti un zinātnieki ātri ir strādājuši, lai stiprinātu globālo cīņu pret Covid-19. Es aicinu vakcinēties visus, kuriem tas pienākas. Kopā padarīsim Indiju brīvu no Covid-19," raksta Modi.

Valdība plāno līdz jūlija beigām vakcinēt 300 miljonus cilvēku no prioritārajām grupām.

Vakcinācijas temps līdz šim gan ir bijis lēns un ir vakcinēti 14 miljoni indiešu. Eksperti brīdina, ka, nekāpinot tempus, nospraustais mērķis līdz jūlija beigām netiks sasniegts.

Indijas zāļu regulators ir apstiprinājis divu vakcīnu izmantošanu valstī – Oksfordas Universitātes "AstraZeneca" poti ar nosaukumu "Covishield" un Indijas uzņēmuma "Baharat Biotech" preparātu "Covaxin".

Vēl vairākas vakcīnas ir dažādās pētījumu stadijās un amatpersonas cer tuvākajos mēnešos papildināt atļauto pošu buķeti.

Kopš pandēmijas sākuma Indijā fiksēti vairāk nekā 11 miljoni inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 157 tūkstoši mirušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!