Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Indija kopš mēneša vidus piedzīvo strauju Covid-19 gadījumu pieaugumu, kas kopš 15. aprīļa ir aptuveni 200 tūkstoši jaunatklātu inficēšanos dienā. Tāpat aug mirušo skaits, pirmdien diennakts laikā tam sasniedzot 1619, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pērn lielākā saslimstības pīķa laikā tika reģistrēti aptuveni 93 tūkstoši jaunu inficēšanos dienā. Tagad situācija ir vēl daudz smagāka un galvaspilsētā Deli no pirmdienas uz sešām dienām noteikts "lokdauns", jeb stingri pārvietošanās un sabiedriskās dzīves ierobežojumi.

Pilsētas slimnīcas ziņo par gultasvietu trūkumu, nepietiekamām skābekļa un svarīgāko medikamentu piegādēm. Deli varasiestādes atzīst, ka medicīniskā skābekļa pieejamība ir kļuvusi par ārkārtas situāciju, jo tas Covid-19 pacientu dēļ nepieciešams lielākos apjomos nekā parasti. Par līdzīgām problēmā ziņo arī vairākas citas lielās pilsētas.

Problēmas risināšanā valdība pat norīkojusi īpašus vilcienus, kas izvadā skābekli pa valsti. Vairākos štatos medicīniskajām vajadzībām novirzīti industriālā skābekļa krājumi.

Cīņā pret infekcijas uzliesmojumu Indija paziņojusi par vakcinācijas programmas paplašināšanu – no 1. maija potēties varēs visi par 18 gadiem vecāki iedzīvotāji.

Tomēr līdz šim vairākos štatos ir problēmas ar pietiekama vakcīnu daudzuma pieejamību. Pašlaik tiek potēti veselības nozares darbinieki, noteiktu profesiju pārstāvji un par 45 gadiem vecāki iedzīvotāji.

Vietējie vakcīnu ražotāji nespēj nodrošināt pietiekamu produkcijas daudzumu ne Indijas, ne starptautiskajam tirgum. Indijas ražotājs "Serum Institute" brīdina arī par to, ka ražošanu ietekmē izejvielu trūkums, ko neuzlabo ASV eksporta aizliegums specifiskām vakcīnu ražošanā izmantojamām izejvielām.

Valdība tagad maina regulējumu un ražotājiem 50% saražoto vakcīnu būs jāpiegādā centrālajai valdībai, bet otru pusi štatu valdībām un brīvajam tirgum par iepriekš noteiktām cenām. Vakcīnu ražotājiem "Serum Institute" un "Bharat Biotech" arī apstiprināts 600 miljonu dolāru valdības grants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!