Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas Veselības ministrija ceturtdien prezentējusi "zaļās pases" programmu, kas pret Covid-19 vakcinētajiem atcels virkni pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu, vēsta "The Jerusalem Post".

Izraēla vakcinācijas ziņā ieņem pasaules līderpozīciju. Līdz šim ir vakcinēti aptuveni četri miljoni no deviņiem miljoniem Izraēlas iedzīvotāju – abas vakcīnas devas saņēmuši ap 2,6 miljoniem cilvēku.

Tagad valsts gatavojas atvērt ekonomiku. Sākot ar svētdienu atkal varēs notikt kultūras un sporta pasākumi, darboties sporta klubi un peldbaseini, kā arī viesnīcas. Taču šīs aktivitātes būs pieejamas tikai "zaļas pases" turētājiem.

Lai iekļūtu, piemēram, kinoteātros, izrādēs un citās pasākumu norises vietās, būs jāpierāda potēšanās sertifikāta esamība vai nu mobilajā lietotnē, vai izdrukātā veidā ar QR kodu.

No svētdienas darbu atsāk arī lielveikali, muzeji bibliotēkas un ielu tirdzniecība – tie gan būs pieejami visiem neatkarīgo no potēšanās, raksta "Deutsche Welle".

Pagaidām Izraēlas galvenā lidosta ir slēgta, taču tiek apsvērts, ka starptautiskā ceļošana arī varētu tikt atļauta tikai "zaļās pases" turētājiem. Šo sertifikātu ir tiesīgas saņemt personas nedēļu pēc otrās potes saņemšanas, kā arī tie, kas Covid-19 jau ir izslimojuši.

Par "zaļās pases" viltošanu ir paredzēta kriminālatbildība.

Veselības ministrija uzver, ka vakcinēšanās nav un nebūs obligāta, taču valdība izskata legālas iespējas ieviest obligātu vakcinēšanos noteiktu profesiju pārstāvjiem, piemēram, skolotājiem un autobusu vadītājiem. Alternatīva būtu pieprasīt viņiem Covid-19 testu ik pēc 48 stundām.

Valdība ar ekspertiem vēl spriedīs, vai vakcinēt Covid-19 pārslimojušos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!