Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pandēmijai pasaulē uzņemot apgriezienus, Gruzija gluži kā Latvija ilgu laiku bija veiksmes stāsts. Ar gandrīz pilnībā slēgtām robežām un zemiem saslimšanas rādītājiem gruzīni vasarā paši piepildīja savas zemes skaistākās vietas. Piesardzība mazinājās un tagad epidemioloģiskais rezultāts ir drūms, raksta "Eurasia Net".

Melnās jūras kūrortpilsētu Batumi, slēpošanas kūrortu Kazbegi, par Gruzijas ilgi glabāto noslēpumu dēvēto Svanetiju un citas ierasti tūristu pārpildītas vietas šogad pārmaiņas pēc piepildīja gruzīni paši. Daudzi Gruzijas bagātnieki un vidusslāņa pārstāvji, netiekot uz iecienītajiem kūrortiem un Rietumeiropu, pirmoreiz dzīvē patiesi apskatīja savu valsti. "Mēs gaidījām sliktu sezonu, bet Tbilisi tikai turpina braukt," medijam vēl septembrī norādījis kāds Batumi "Ski Inn Hotel" pārstāvis.

Tas vietējai tūrisma nozarei ļāva vieglāk pārdzīvot iebraukušo tūristu skaita samazināšanos par vairāk nekā 95% salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Piemēram, augustā Gruziju apmeklējuši vien ap 48 000 ārvalstnieku, jo iebraukt ilgstoši varēja tikai baltieši, francūži un vācieši.

Lai gan Gruzijas galvaspilsētā vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumi lielākoties sabiedriskās vietās tiekot ievēroti, ārpus Tbilisi maskotie vasarā bijuši sastopami reti, dezinfekcijas līdzekļu trauki pie veikaliem un citām iestādēm jau sen netiekot papildināti un sociālā distancēšanās tiek ignorēta. Iedzīvotāji baudīja savu pandēmijas veiksmes stāstu un atslāba.

Gruzijā ar koronavīrusu inficēto un arī Covid-19 saslimušo skaits strauji sāka pieaugt augusta otrajā pusē. Epidemiologiem izdevās noskaidrot, ka tam sākotnējais izcelsmes avots bijis viens vienīgs kūciņu veikals Batumi, bet šobrīd vīruss ir izplatījies visā pilsētā un plašāk Adžāras reģionā. Patlaban inficēto jau ir visos sabiedrības slāņos un grupās, tostarp slimo mediķi.

Sākotnēji inficēto pieaugums dienā bijis vien dažos desmitos, septembra vidū – jau vidēji 150 dienā, bet 1. oktobrī fiksēti 448 jauni inficētie, liecina "Worldometers" apkopotie dati. No valstī kopumā 46 līdz šim apstiprinātajiem nāves gadījumiem Covid-19 dēļ puse reģistrēta tieši pēdējā mēneša laikā.

Medijs atzīmē, ka sabiedrība runā par vīrusa otro vilni, kurš pārņemot Gruziju, bet patiesībā tas vēl ir tikai pirmais, taču ļoti aizkavējies. Veselības nozares pārstāvji gan norāda, ka striktie ierobežojumi pavasarī ļāva ne tikai atlikt pirmo vilni, bet arī labāk sagatavoties tehniski un sagatavot mediķus.

Tagad amatpersonas sola neatgriezties pie striktas karantīnas, bet ar pandēmiju cīnīties mērķēti - ierobežot pulcēšanos, noteiktās vietās un iestādēs pārplānot darbalaiku vai ierobežojumus, lai tie neapstādinātu ikdienas procesus pilnībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!