Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīnas propagandas mediji apgalvo, ka jaunais vīruss ārpus Ķīnas robežām eksistējis vēl pirms tas pagājušā gada nogalē atklāts Uhaņas pilsētā, ziņo aģentūra "Reuters".

Ķīnas valsts plašsaziņas līdzekļi min jaunā koronavīrusa klātbūtni imoprtētajā saldētajā pārtikā, kā arī kādus "zinātniskus dokumentus", kuros apgalvots, ka jaunais koronavīruss Eiropā cirkulējis agrāk nekā iepriekš tika uzskatīts un kuros ir atrodami pierādījumi tam, ka Ķīna, iespējams, nav bijusi jaunā vīrusa izcelsmes vieta. "Covid-19 nesākās Uhaņā, bet varētu būt importēts ar saldēto pārtiku un tās iepakojumu", trešdien "Facebook" paziņoja Ķīnas Komunistiskās partijas medijs "People's Daily".

Atšķirībā no citām valstīm Ķīna saldētas pārtikas iepakojumu min kā risku un apgalvo, ka tas varētu būt avots Covid-19 izplatīšanai. Ķīna ir pastiprinājusi pārbaudes un nākusi klajā ar paziņojumiem, ka vīruss atrasts uz atdzesētas pārtikas iepakojuma, kaut arī Pasaules Veselības organizācija (PVO) apgalvo, ka ne pārtika, ne iepakojums līdz šim nav tikuši konstatēti kā Covid-19 pārnēsātāji.

"People's Daily" pakārtotais medijs "The Global Times" arī ir popularizējis teoriju, ka Covid-19 radies ārpus Ķīnas. "Kad un kur vīruss sāka cirkulēt? Jaunā vīrusa izsekošana nevar atbildēt uz visiem jautājumiem, bet ļoti iespējams, ka vīruss ir eksistējis vairākās vietās pirms tas tika pamanīts Uhaņā", ziņo Ķīnas Slimību kontroles centra vecākais epidemiologs Zengs Guangs. Fakts, ka tas tika atklāts Uhaņā, ir pierādījums Ķīnas infekcijas slimību profilakses sistēmas stiprumam, kas tika izstrādāta reaģējot uz SARS uzliesmojumu 2002.-2003.gadā, pagājušajā nedēļā sacīja Guangs.

Londonas Universitātes koledžas ģenētiķis ir izteicies, ka pat tad, ja Covid-19 vīruss septembrī bija atrodams Itālijā, tas vēl nenozīmē, ka tas tur ir radies. "Spēcīgs pierādījums ir tas, ka jaunajam vīrusam vistuvākais vīruss šobrīd ir atrodams Ķīnā dzīvojošo sikspārņu vidū", vēsta aģentūra "Reuters".

PVO dzīvnieku slimību vecākais eksperts Pīters Bens Embareks apgalvo, ka "būtu svarīgi izpētīt, vai tirgus darbiniekiem ir bijusi kāda saistība ar Uhaņas tuvumā esošajiem lauku reģioniem, provincēm, lauksaimniecības vai medību vidi, vai varbūt pat ar kādu citu pasaules valsti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!