Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievijas veselības nozares amatpersonas ierosinājušas ārstiem nepiešķirt solītās prēmijas, ja tie nepiekritīs vakcinācijai pret Covid-19, atsaucoties uz mājaslapas "Medvestnik" publicēto informāciju, raksta "The Moscow Times".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavasarī dakteriem un citiem medicīnas nozares profesionāļiem, kuri ārstē Covid-19 pacietus, solīja piešķirt ikmēneša prēmijas 300-1000 ASV dolāru apmērā.

Kopš tā laika krievu ārsti ziņojuši, ka viņiem nepietiekami samaksāts vai prēmijas vispār nav saņemtas, liekot federālajai valdībai iejaukties un piespiest reģionālās varas iestādes izmaksāt naudu.

Krievijas Veselības ministrijas pētniecības institūts analītiskajā dokumentā teica, ka "valstij ir tiesības noteikt nosacījumus" prēmijām, pirmdien ziņoja "Medvestnik". "Mēs uzskatām, ka vakcinācija pret Covid-19 ir jānosaka kā nosacījums medicīnas darbiniekiem, kuri saņem noteiktus sociālā atbalsta pasākumus," teikts vienā priekšlikumā. Izņēmumi tiktu attiecināti uz medicīnas speciālistiem, kuri nevar vakcinēties, jo tas viņiem varētu nodarīt kaitējumu vai citu objektīvu iemeslu dēļ, pieminēts dokumentā.

Pagājušajā mēnesī veiktā aptaujā, kurā piedalījās vairāk nekā 3000 Krievijas veselības aprūpes speciālistu, secināts, ka vairāk nekā puse no viņiem nevakcinētos.

"Medvestnik" raksta, ka analītiskais dokuments, kurā bija iekļauts priekšlikums par vakcinēšanos, ticis dzēsts no pētniecības institūta tīmekļa vietnes pēc tam, kad portāls publicējis ziņojumu.

Veselības ministrijas palīgs Aleksejs Kuzņecovs RBC ziņu vietnei sacīja, ka ministrija analizē visus ekspertu priekšlikumus un uzsvēra, cik svarīgi ir vakcinēt mediķus, kuriem ir lielāks inficēšanās risks. Kuzņecovs atzīmēja, ka ministrija tomēr ievēro brīvprātīgās vakcinācijas principu.

Institūta vadītāja Olga Kobjakova pauda līdzīgu viedokli, sakot, ka vakcinācijai jābūt brīvprātīgai.

Krievija augusta pirmajā pusē kļuva par pirmo valsti, kas oficiāli reģistrēja vakcīnu pret Covid-19. Vakcīnas nosaukums ir "Sputņik V". Tomēr eksperti pauduši bažas par to, vai vakcīna tikusi pietiekami pārbaudīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!