Foto: AFP/Scanpix/LETA

Četri cilvēki miruši neilgi pēc vakcinēšanās ar Krievijā ražoto vakcīnu pret Covid-19 "Sputnik V", raksta portāls "EU Observer".

Informācija par mirušajiem iegūta no Krievijas institūcijas "RosPotrebNadzor" dokumentiem, kurus redzējis "EU Observer". Šī institūcija atbild par ar vakcināciju saistītiem procesiem.

Starp mirušajiem trīs ir sievietes - 51, 69 un 74 gadus vecas. Ceturtā mirusī persona nav identificēta. Vēl sešiem cilvēkiem pēc vakcinēšanās bijušas medicīniskas komplikācijas.

Nāves gadījumi bija saistīti ar sirds, plaušu vai cukura līmeni asinīs, un tos, iespējams, nav izraisījis "Sputnik V", norādīts dokumentos.

Pārējie seši pacienti bija gados jaunāki vīrieši un sievietes, no kuriem viens bija tikai 25 gadus vecs. Viņi piedzīvoja virkni simptomu, tostarp elpošanas grūtības, krampjus, pietūkumu, muskuļu vājumu, augstu asinsspiedienu, galvassāpes, reiboni un drudzi.

Vienas no "RosPotrebNadzor" dokumentos minētajām lietām autentiskumu oficiāli apstiprināja Deniss Logunovs vecākais virologs Maskavas Gamalejas Epidemioloģijas un mikrobioloģijas pētniecības institūtā.

"Es pieprasīju informāciju par šo lietu un (..) saņēmu atbildi. Šī lieta nav viltota," viņš trešdien (7. aprīlī) sacīja "EU Observer", runājot par 51 gadus veco sievieti, kura pēkšņi nomira pēc otras "Sputnik V" dozas saņemšanas. "Lieta tika izmeklēta. Saikne ar vakcināciju netika atrasta," piebilda Logunovs, kurš nesen bija līdzautors publikācijai Lielbritānijas izdevumā "The Lancet" par "Sputnik V" drošību.

Medijs atklāj, ka nāves gadījumus nebija iespējams apstiprināt, jo Krievijā nav plaši pieejama nāves reģistra.

Krievijas tiešo investīciju fonds, kas ir atbildīga par "Sputnik V" eksportēšanu, atteicās komentēt.

Arī "RosPotrebNadzor" neatbildēja uz "EU Observer" jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!