Foto: AP/Scanpix/LETA
Latvijas lielākajā kaimiņvalstī strauji aug oficiāli reģistrētais inficēto skaits ar jauno koronavīrusu. Aprīļa sākumā bija inficēti vien daži tūkstoši cilvēku, bet šobrīd to skaits uzlecis līdz 68 622, pēdējā diennaktī vien reģistrējot gandrīz 6000 jaunu inficēto.

Šonedēļ galvaspilsētā miris arī pirmais Krievijas ārsts – urologs Maksims Starinskis –, kurš inficējās un saslima pēc tam, kad, pats to nenojaušot, bija ārstējis ar Covid-19 slimus pacientus Maskavas 3. veterānu slimnīcā.

Jau pagājušajā nedēļā testi atklāja, ka vēl 63 viņa kolēģi ir vīrusa nēsātāji, no kuriem divi mediķi ir intensīvajā aprūpē, atsaucoties uz Starinsa kolēģiem, rakstīja "The Moscow Times". 3. veterānu slimnīcā vesels palātu bloks pat nozīmēts tieši slimo mediķu ārstēšanai.

Tikmēr šonedēļ kaimiņvalsts sabiedrības sašutumu izraisīja kāds video no Krievijas Dagestānas Republikas Derbentas slimnīcas. Tajā bija nofilmēts, kā sešas slimas medicīnas māsas ievietotas slimnīcas noliktavā jeb prom no pacientu acīm.

Pēc video publicēšanas reģiona pilsētas varasiestādes paziņoja, ka māsiņas neslimo ar Covid-19 un viņu koronavīrusa testi bijuši negatīvi. Aizdomas par šī paziņojuma patiesumu gan raisījis fakts, ka pilsētas mērs Hizri Abakarovs vēlāk "Instagram" personīgi paziņoja, ka slimnīcas infektoloģijas nodaļas vadītājs pēc video publicēšanas atlaists un māsiņas pārvietotas uz parastām palātām.

Neapmierinātību sabiedrības un mediķu vidū raisījuši arī citi ārkārtas situācijā pieņemti lēmumi. Piemēram, jau pieminētajā Maskavas 3. veterānu slimnīcā mediķi informēti, ka vairs netiks testēti. Visticamāk, tas skaidrojams ar personāla trūkumu un bažām, ka inficēto skaits mediķu vidū arī aug, bet, uzzinot par inficēšanos, viņi varēt pamest darbavietu, atzīmē "The Moscow Times". Tagad atliks strādāt līdz acīmredzamu simptomu parādīšanās brīdim, rezumējusi kāda mirušā urologa kolēģe.

Savukārt citās galvaspilsētas slimnīcās noticis tieši pretējais - medicīniskais personāls tiek pastiprināti testēts, lai apzinātu faktisko situāciju.

Mediķiem ir lielākais risks saslimt, ko pierāda arī Itālijas gadījums. Vidusjūras valstī, kas bija pirmais pandēmijas epicentrs Eiropā, 10% inficēto ir mediķi, bet no Covid-19 miruši jau vairāk nekā 100 ārsti un citi medicīnas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!