Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena pirmdien ierosināja noteikt 30 dienu ierobežojumus nesvarīgiem braucieniem uz Eiropas Savienību (ES), lai ierobežotu koronavīrusa izplatību.

"Jo mazāka ceļošana, jo vairāk mēs varam apvaldīt vīrusu. Tāpēc es ierosinu valstu un valdību vadītajiem ieviest pagaidu ierobežojumus nesvarīgiem braucieniem uz Eiropas Savienību," paziņoja Leiena.

Aizliegums būtu spēkā uz "sākotnēju 30 dienu periodu" un neietekmētu eiropiešu atgriešanos mājās, sociālos darbiniekus vai tos, kas "strādā robežu abās pusēs", paziņoja Leiena.

Priekšlikums izteikts visiem ES līderiem, kā arī Šengenas zonas valstīm - kopumā 30 valstīm. Arī Lielbritānija aicināta pievienoties.

Izņēmumi attiektos uz ES ilgtermiņa rezidentiem, ES pilsoņu un diplomātu ģimeņu locekļiem. Ikviens, kas dodas strādāt uz ES, varētu turpināt to darīt.

"Svarīgais personāls, tādi kā ārsti, medmāsas, aprūpes darbinieki, zinātnieki un eksperti, kas palīdz cīnīties ar koronavīrusu, būtu jāturpina ielaist ES, kā arī preču pārvadātāji," pavēstīja Leiena.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels uzsvēra, ka aizlieguma nolūks ir samazināt slimības izplatību.

"Ideja ir samazināt pārvietošanos, kas nav nepieciešama, un garantēt preču pārvietošanos, kas ir nepieciešama," paziņoja Mišels. "Ideja ir garantēt, ka mūsu veselības sistēmas ir spējīgas sagatavoties tam, kas tuvojas."

Eiropas Slimību novēršanas un kontroles centra (ECDC) pirmdien izplatītie dati rāda, ka Eiropā reģistrēts 51 771 koronavīrusa gadījums, galvenokārt Itālijā, Spānijā, Francijā un Vācijā, bet no Covid-19 miruši 2316 cilvēki, lielākoties Itālijā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!