Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests otrdien sāk programmu iedzīvotāju vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu.

Aptuveni 70 slimnīcās visā Lielbritānijā cilvēkiem, kas vecāki par 80 gadiem, un veselības aprūpes darbiniekiem tiks injicēta ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" izstrādātā vakcīna pret jauno koronavīrusu.

Lielbritānija ir pirmā valsts pasaulē, kas izmantos šo vakcīnu, ko Lielbritānijas zāļu aģentūra apstiprināja pagājušajā nedēļā.

Vakcinēšanās būs brīvprātīga.

Lielbritānijas veselības ministrs Mets Henkoks sacīja, ka beidzot redzama gaisma tuneļa galā.

"Mēs atskatīsimies uz šo dienu, V dienu, kā būtisku mirkli mūsu cīņā pret šo briesmīgo slimību," paziņoja ministrs.

Skotijā pirmie vakcīnu saņems tie medicīnas darbinieki, kas veiks vakcināciju, un arī Velsā un Ziemeļīrijā pirmie tiks vakcinēti veselības aprūpes nozares darbinieki.

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons paziņoja, ka šī diena iezīmē milzīgu soli uz priekšu cīņa pret koronavīrusu, bet uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi, lai cilvēki turpina ievērot visus noteikumus, kas ieviesti cīņā pret Covid-19.

Ministri brīdinājuši, ka ierobežojumi jūtami var tikt atviegloti tikai ap Lieldienām.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Lielbritānijā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Lielbritānija jau nodrošinājusi 800 000 vakcīnas devu, ar ko sākt vakcinēšanas kampaņu, un pasūtījusi kopumā 40 miljonus devu, ar ko pietiktu 20 miljonu cilvēku vakcinēšanai.

Lielākā daļa vakcīnas devu cilvēkiem būs pieejama tikai nākamgad, lai gan avoti valdībā ziņoja, ka līdz gada beigām Lielbritānijai tiks piegādāti vēl četri miljoni devu.

Lielbritānijas valdībai sākotnēji tika solītas desmit miljoni devu līdz decembra beigām, bet problēmas ražošanā nozīmē, ka piegāde būs lēnāka, nekā sākotnēji tika cerēts.

Aizvadītajās dienās Lielbritānijā tika piegādātas saldētavas ar vakcīnas devām no Beļģijas, kur vakcīna tiek ražota.

Vakcīna ir jāglabā mīnus 70 grādos pēc Celsija un tiek piegādāta pakās pa 975 devām, un pagaidām šīs pakas vēl nedrīkst tikt iepriekš sadalītas mazākās partijās. Tas ir apgrūtinājis vakcinēšanas procesu, liedzot pirmajā posmā vakcinēt pansionātu iemītniekus, kā sākotnēji bija plānots.

Kā pirmie šodien tiks vakcinēti slimnīcu pacienti, kas vecāki par 80 gadiem, kā arī Lielbritānijas Nacionālais veselības dienesta darbinieki, kas veiks vakcinēšanu, un citi Lielbritānijas Nacionālais veselības dienesta darbinieki, kuriem pastāv augsts risks inficēties.

Pansionāti varēs pieteikt savus darbiniekus vakcinēšanai.

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests gaida vadlīnijas no Lielbritānijas zāļu aģentūras, kādi soļi jāsper, lai vakcīnas pakas varētu tikt sadalītas un nosūtītas uz atsevišķiem pansionātiem. Gaidāms, ka to būs iespējams noorganizēt jau šomēnes.

Nākamgad plānots iekārtot vakcinēšanas centrus konferenču zālēs, sporta stadionos un atpūtas centros.

Vakcinēšana notiek, ievadot divas devas ar 21 dienas starplaiku. Imunitāte sāk veidoties jau pēc pirmās devas, bet pilnu spēku iegūst septiņas dienas pēc otrās devas.

Vairumā gadījumu vakcīnas blakus efekti ir viegli, līdzīgi kā pēc citām vakcīnām, un parasti neilgst ilgāk par dienu vai divām.

Klīniskajos izmēģinājumos "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna bijusi efektīva 95% gadījumu.

Taču vēl nav skaidrs, cik ilgu laiku imunitāte saglabāsies un vai vakcīna apturēs vīrusa nodošanu no cilvēka cilvēkam.

Iespējas, ka pret Covid-19 būs jāvakcinējas katru gadu, līdzīgi kā pret gripu.

Izraēlā nakts komandantstunda


Izraēlas varas iestādes pirmdien paziņoja, ka no trešdienas visā valstī tiks ieviesta nakts komandantstunda, lai ierobežotu straujo Covid-19 gadījumu skaita palielināšanos, kas notikusi pēdējās nedēļās.

Tā sauktais koronavīrusa kabinets, kas ir premjerministra Benjamina Netanjahu vadīta ministru grupa, nolēma ieviest nakts komandantstundu no 9. decembra, paziņoja premjera birojs.

"Nakts komandantstundas laikā būs aizliegta tirdzniecība un tiks piemēroti ceļošanas ierobežojumi starp dažādiem rajoniem," teikts paziņojumā, nesniedzot sīkākas ziņas.

Ārpus komandantstundas gan būs atļauts darboties lielākam skaitam iepirkšanās centru un tirgu, ievērojot veselības notekumus, savukārt muzejiem un kultūras centriem būs atļauts darboties ierobežotā apjomā.

Ceturtdien Izraēlā sāksies ebreju svētki "Hanukkah", un ir gaidāms, ka komandantstunda traucēs ierastās ģimeņu sanākšanas naktī.

Izraēla septembrī ieviesa valsts mēroga karantīnu, izdarot to otrreiz kopš pandēmijas sākuma. Ierobežojumi pēc tam tika pakāpeniski mīkstināti, bet kopš novembra sākuma valstī stabili pieaug Covid-19 gadījumu skaits.

Izraēlā, kur ir deviņi milljoni iedzīvotāju, kopš pandēmijas sākuma ir reģistrēti vairāk nekā 346 490 inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 2900 nāves gadījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!