Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuvā ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 mirušo skaits pieaudzis līdz 33, savukārt Igaunijā - 38.

Lietuvā persona, kas bijusi riska grupā, mirusi Kauņas klīnikā. Lietuvā pavisaam apstiprināti 1149 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu.

Veselības ministrs Aurēlijs Verīga piektdien paziņoja, ka Lietuva sasniegusi jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības maksimumu un situācija stabilizējusies, lai gan joprojām tiek atklāti jauni inficēšanās gadījumi.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka pašreizējo statistiku vajadzētu vērtēt piesardzīgi.

"Mūsu vērtējumā Lietuva maksimumu jau sasniegusi, jo liela pieauguma tiešām nav jau ilgāku laiku. Vēl aizvien tiek konstatēti jauni gadījumi, parādās viens otrs slimības izplatības perēklis, kas tiek lokalizēts, bet no kopējās statistikas viedokļa pieaugums ir stabils un vairs nav vērojami lielāki lēcieni," preses konferencē norādījis ministrs.

Saskaņā ar datiem, ko piektdien publiskojusi Veselības ministrija, Lietuvā ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits sasniedzis 1149. Pēdējās diennakts laikā apstiprināts 21 jauns inficēšanās gadījums. Slimība Lietuvā prasījusi 32 upurus, apstiprināta 210 cilvēku izveseļošanās.

Igaunijā ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits sasniedzis 1459, bet nāves gadījumu skaits ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 pieaudzis līdz 38.

Pēc ziņām, ko piektdien sniedzis Veselības departaments, pagājušajā diennaktī apstiprināti 25 jauni inficēšanās gadījumi un ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19 miruši divi cilvēki - 91 gadu veca sieviete, kura tika ārstēta Austrumviru centrālajā slimnīcā Kohtla-Jervē, un 77 gadus vecs vīrietis, kurš tika ārstēts Ziemeļigaunijas reģionālajā slimnīcā Tallinā.

Pavisam Igaunijā veiktas 37 594 analīzes nolūkā noskaidrot inficēšanos ar jauno koronavīrusu, tostarp iepriekšējā diennaktī veiktas 1576 analīzes.

129 pacienti ārstējas slimnīcās, un 11 no viņiem nepieciešama plaušu mākslīgā ventilēšana.

Savukārt Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass paziņija, ka jau nākamnedēļ varētu runāt par pakāpenisku jaunā koronavīrusa dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanu.

"Esam sasnieguši lūzuma punktu - pirmo reizi kopš epidēmijas sākuma jaunu inficēšanās gadījumu skaits Igaunijā nedēļas laikā samazinājies," viņš raksta sociālajā vietnē "Facebook". "Nākamnedēļ varam sākt runāt par pakāpenisku ierobežojumu atcelšanu."

Kā norādījis Ratass, Igaunijas valdības komisija piektdien apstiprinājusi septiņus kritērijus, pēc kuriem tiks vērtēta iespēja mīkstināt ārkārtējās situācijas režīmā noteiktos ierobežojumus.

Šie kritēriji ir inficējušos cilvēku skaits, slimnīcā ārstēto cilvēku skaits, intensīvās terapijas nodaļu noslodzes pakāpe, medicīniskās aprūpes pieejamība, sabiedrības gatavība ievērot ierobežojošos pasākumus, vispārējais ekonomikas stāvoklis un uzticēšanās veicināšanas pasākumu piemērošana.

"Jaunu inficēšanās gadījumu skaita samazināšanās apliecina, ka līdzšinējie ierobežojumi darbojas un mūsu visu kopīgie pūliņi nes augļus. Vienlaikus mums jāgūst pārliecība, ka šīs pārmaiņas ir ilgtspējīgas, tāpēc tuvākajā nākotnē šie pūliņi nedrīkstētu atslābt," uzsvēris Ratass.

Igaunijas valdība 12. martā nolēma izsludināt valstī ārkārtējo situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatīšanos, norādot, ka tas būs spēkā līdz 1.maijam, ja vien valdība nenolems citādi. Aizliegti publiskie pasākumi, pārtrauktas mācības skolās, arodskolās un augstskolās. Slēgti muzeji un kinoteātri, kā rī noteikti citi ierobežojumi,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!