Foto: AP/Scanpix/LETA
Lietuvā no otrdienas visi, kas atgriezušies no ārzemēm un kuriem nav jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 simptomu vai arī šie simptomi ir vieglā formā, tiek uz divām nedēļām izolēti telpās, kuras šim nolūkam piešķīrušas pašvaldības.

To paredz veselības ministra Aurēlija Verīgas pirmdien parakstītais rīkojums.

Līdz šim tiem, kuri atgriezās no ārzemēm un kuriem nebija simptomu, bija uz divām nedēļām jāizolējas pašiem. Vieglu simptomu gadījumā bija jāārstējas mājās. Tomēr daudzi pārkāpj pašizolēšanās noteikumus, tāpēc nepieciešami stingrāki pasākumi, pirmdien intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio norādīja Veriga.

Tie, kuriem ir smagāki simptomi, tiek nosūtīti uz slimnīcu.

Pašvaldībām ne tikai jāpiešķir telpas izolācijai, bet arī jānodrošina izolēto personu ēdināšana. Valsts eksteremālās situācijas operāciju centram jānodrošina šo telpu apsardze.

Klaipēdā šis veselības ministra rīkojums stāsies spēkā trešdien.

Verīga intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio otrdien sacīja, ka atlikt rīkojuma stāšanos spēkā Klaipēdā par vienu dienu viņš nolēmis pēc pārrunām ar pilsētas mēru Vītautu Grubļausku.

"Tā kā pasažieri, kas šodien [ar prāmi] ierodas Lietuvā, izbraucot vēl nezināja par šiem nosacījumiem, Klaipēda lūdza dot papildu dienu, lai nebūtu nekārtību. Galu galā ir specifika, daudzi ierodas ar saviem automobiļiem. Klaipēdai jāparūpējas par vietu, loģistiku šīm automašīnām," paskaidroja veselības ministrs.

"Saprotu, ka pašvaldībām tas ir izaicinājums, taču tām tika dots ļoti daudz laika, lai sagatavotos. (..) Turklāt neaizmirsīsim, ka mūsu viesnīcas stāv tukšas. (..) Tie ir reāli labi apstākļi, kur 14 dienas pavadīt karantīnā mūsu cilvēkiem, kas atgriežas [no ārzemēm]," piebilda Verīga.

Savukārt Viļņas mērs Remigijs Šimašus nosūtījis premjerministram Sauļum Skvernelim vēstuli, kurā paudis protestu par šo veselības ministra rīkojumu.

"Ja rīkojums netiks atcelts, tas skars mūs visus un būtiski sarežģīs cīņu ar Covid-19," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Šimašus.

Galvaspilsētas mērs pauž viedokli, ka problēmas radīs vieglā formā saslimušo izvietošana pašvaldību piešķirtajās telpās.

Šimašus raksta, ka tas novedīs pie administratīvo un medicīnisko resursu izšķērdēšanas, "to paliks mazāk smagi slimajiem, un tas maksās dzīvības", "tiks tērēti necilvēcīgi lieli ekonomiskie resursi bez jebkāda labuma mērķa iegrožot vīrusu sasniegšanai", cilvēki sāks izvairīties no koronavīrusa analīžu veikšanas.

Viļņas mērs arī pauž uzskatu, ka Covid-19 pārslimošot divas trešdaļas Lietuvas iedzīvotāju, tāpēc veselības ministra rīkojums neesot izpildāms.

"Gandrīz divi miljoni cilvēku būs jāpārved no viņu mājām [uz pašvaldību nodrošinātajām telpām]," raksta Šimašus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!