Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuvas valdība piektdien nolēmusi līdz 6.aprīlim atjaunot Covid-19 dēļ noteiktos pārvietošanās ierobežojumus starp pašvaldībām, ņemot vērā, ka saslimstība valstī atkal sākusi pieaugt.

Karantīna valstī pagarināta līdz 30. aprīlim.

Kā valdības sēdē uzsvērusi premjerministre Ingrīda Šimonīte, atjaunoto ierobežojumu mērķis ir pasargāt tās pašvaldības, kur situācija pašlaik ir labāka, un lokalizēt Dienvidāfrikas paveida vīrusa izplatību, potējot pēc iespējas vairāk riska grupu cilvēku, īpaši pašvaldībās, kur saslimstības rādītāji ir augsti.

"Ļoti ceram, ka spēsim stabilizēt situāciju un neļaut šim vilnim celties augstu. Pēc Lieldienām, iespējams, varēsim apspriest citas lietas, taču pagaidām - uz šīm divām nedēļām - mums ir jākoncentrējas uz testēšanu un vakcināciju," viņa norādījusi.

"Šis grozījums neparedz neko jaunu nedz uzņēmējdarbībā, nedz kādā citā darbības jomā - tas vienkārši sūta vēstījumu, ka pirms Lieldienām mēs paliksim mājās tāpat, kā to jau darījām pirms Ziemassvētkiem, un Lieldienu laikā samazināsim pārvietošanos, burzmu un kņadu," piebildusi premjere.

Pārvietošanās ierobežojumi starp pašvaldībām būs spēkā no šīs sestdienas līdz 6. aprīlim ieskaitot.

Paredzēts, ka šai laikā būs atļauts pārvietoties starp lielo pilsētu un tās apņemošo rajonu pašvaldībām, kā arī šķērsot pašvaldību robežas, dodoties doties darba darīšanās, uz autoostām, lidostām un jūras ostu vai citu svarīgu iemeslu dēļ.

Pēc Šimonītes teiktā, pirmdien ekspertu padome izskatīs, kādas papildu drošības prasības būtu jāievieš pirmssvētku laikā, īpaši ņemot vērā to, ka cilvēki, domājams, aktīvāk dosies iepirkties.

Iepriekš pārvietošanās ierobežojumi starp pašvaldībām Lietuvā tika ieviesti decembra vidū, bet no 16. marta palika spēkā tikai pašvaldībās ar vissliktāko epidemioloģisko situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!