Foto: foto - Žygimantas Gedvila

Lietuvas valdība trešdien plāno pieņemt lēmumu par valsts mēroga karantīnas ieviešanu no sestdienas uz vismaz trim nedēļām, otrdien paziņojis premjerministrs Sauļus Skvernelis.

"Rīt valdībai tiks ierosināts ieviest vispārēju karantīnu, sākot no šīs nedēļas beigām, domājams, no sestdienas pusnakts," viņš norādījis pēc Covid-19 krīzes pārvaldības komitejas sēdes.

Kā liecina Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra dati, 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 3.novembrī Lietuvā sasniedzis 334. Pagājušajā nedēļas nogalē vienas diennakts laikā atklāto inficēšanās gadījumu skaits pārsniedza 1000, un otrdien inficēšanās apstiprināta 897 cilvēkiem.

Lietuvā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta 897 cilvēkiem, kā arī reģistrēti pieci jauni nāves gadījumi ar vīrusa izraisīto slimību Covid-19, otrdien paziņojusi Veselības ministrija.

Inficēšanās ar jauno koronavīrusu valstī diagnosticēta kopumā 17 453 cilvēkiem, bet atveseļošanās apstiprināta 4934 cilvēkiem. Aizvadītajā diennaktī veiktas 4993 analīzes, līdz ar to pozitīvi bijuši 18% testu. Pavisam Lietuvā veiktas 1 038 154 analīzes. Vīrusa izraisītā slimība Covid-19 Lietuvā prasījusi pavisam 175 cilvēku dzīvības, bet vēl 61 ar šo vīrusu inficētajam nāves cēlonis bijis cits.

Lietuvas pašvaldības, balstoties uz epidemioloģiskajiem kritērijiem, pašlaik sagrupētas trīs Covid-19 izplatības zonās - sarkanajā, dzeltenajā un zaļajā. Sarkanajā zonā jau iekļautas 34 no 60 pašvaldībām, un vietēja mēroga karantīna izsludināta 21 pašvaldībā, tai skaitā trīs lielākajās pilsētās - Viļņā, Kauņā un Klaipēdā. Vēl 21 pašvaldība ietilpst dzeltenajā zonā un piecas - zaļajā zonā.

Kā pastāstījis Skvernelis, viņš ieteicis atstāt zaļās zonas pašvaldības bez stingrākiem ierobežojumiem, bet pārējie valdības locekļi tam nav piekrituši. Valsts mēroga karantīna Lietuvā jau bija spēkā no 16.marta līdz 16.jūnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!