Foto: AFP/Scanpix/LETA

Austrālijas otrajā lielākajā pilsētā Melburnā ceturtdien tika uz septiņām dienām noteikti stingri ierobežojumi jauna Covid-19 uzliesmojuma dēļ, kurā amatpersonas vainoja lēnu vakcināciju un neveiksmīgu karantīnu viesnīcās.

Ierobežojumi attieksies uz Melburnu, kurā ir pieci miljoni iedzīvotāju, un tai apkārtesošo Viktorijas štatu, paziņoja štata premjerministra pienākumu izpildītājs Džeimss Merlino. Tie noteikti pēc tam, kad Covid-19 gadījumu skaits divkāršojās līdz 26 gadījumiem.

"Pēdējā dienā mēs esam redzējuši vairāk pierādījumu, ka mums ir darīšana ar ļoti infekciozu vīrusa paveidu, kurš rada bažas un izplatās ātrāk, nekā mēs iepriekš bijām reģistrējuši," sacīja Merlino.

Konstatētais jaunā koronavīrusa paveids B1617 ir plaši izplatījies Indijā.

Noteikto ierobežojumu laikā iedzīvotājiem būt atļauts iziet no mājām tikai būtisku iemeslu dēļ, no kuriem viens ir vakcinēšanās pret Covid-19.

Kopš pandēmijas sākuma šī ir ceturtā reize, kad Melburna tiek pakļauta stingriem ierobežojumiem. Pērn tādi bija spēkā apmēram četrus mēnešus.

Tūkstošiem cilvēku Melburnā jau pašizolējās pēc tam, kad cilvēki ar pozitīviem Covid-19 testiem bija apmeklējuši desmitiem vietu, tostarp divas futbola spēles, vairākus naktsklubus un viduslaiku kaujas imitāciju.

Austrālijas iedzīvotājiem pēdējos mēnešos ir bijis maz ierobežojumu, jo valsts veiksmīgi iegrožoja Covid-19 izplatīšanos. Kritiķi gan uzskata, ka lēna vakcinācija ir padarījusi valsti neaizsargātu pret slimības uzliesmojumiem no karantīnas viesnīcām. Sešu mēnešu laikā ir bijušas 17 jaunā koronavīrusa noplūdes.

Austrālijā kopš pandēmijas sākuma ir reģistrēti apmēram 30 000 inficēšanās gadījumu un mazāk nekā 1000 nāves gadījumu - galvenokārt Viktorijas štatā pandēmijas otrā viļņa laikā pērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!