Foto: EPA/Scanpix/LETA

Daudzām nabadzīgajām valstīm, kas saņem Covid-19 vakcīnas COVAX programmas ietvaros, trūkst devu vakcinācijas programmu turpināšanai, paziņojusi Pasaules Veselības organizācija (PVO).

PVO vecākais padomnieks Brūss Ailvords pirmdien sacīja, ka COVAX programmas ietvaros 131 valstij piegādāti 90 miljoni Covid-19 vakcīnu devu. Taču viņš uzsvēra, ka ar to ne tuvu nepietiek, lai pasargātu iedzīvotājus no jaunā koronavīrusa, kas turpina izplatīties visā pasaulē.

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidents Sirils Ramafosa aicināja bagātās valstis pārstāt uzkrāt Covid-19 vakcīnu devas. Viņš norādīja, ka Āfrikā līdz šim izlietoti tikai 40 miljoni Covid-19 devu un vakcinēti mazāk nekā 2% iedzīvotāju.

Ramafosa sacīja, ka DĀR valdība sadarbojas ar COVAX, lai izveidotu reģionālu centru vakcīnu ražošanai DĀR.

COVAX tika izveidota pērn, lai panāktu, ka Covid-19 vakcīnas ir pieejamas visā pasaulē un bagātās valstis palīdz nabadzīgajām vakcīnu sagādē.

COVAX, ko vada PVO un citas starptautiskas organizācijas, sākotnēji izvirzīja mērķi nodrošināt divus miljardus devu līdz 2021.gada beigām. Lielākā daļa no devām tiks ziedotas nabadzīgajām valstīm, kurām COVAX cer nodrošināt pietiekami daudz devu vismaz 20% iedzīvotāju vakcinēšanai.

Tomēr vakcīnu izplatīšanu kavē problēmas ražošanā un piegādē, kā rezultātā valstīs, kas paļaujas uz COVAX, sācies vakcīnu trūkums.

Uganda, Zimbabve, Bangladeša un Trinidāda un Tobāgo ir tikai dažas no valstīm, kas pēdējās dienās ziņojušas par vakcīnu trūkumu.

No 80 valstīm ar zemiem ienākumiem, kas iesaistītas COVAX, vismaz pusei nav pietiekami daudz devu, lai turpinātu savas vakcinācijas programmas, pirmdien PVO sanāksmē Ženevā norādīja Ailvords.

Viņš sacīja, ka dažas valstis mēģinājušas risināt šo problēmu, slēdzot vienošanās ar citām pusēm, bet tām nācies maksāt par vakcīnām virs to tirgus vērtības.

Vairākas bagātās valstis, kurām ir vakcīnu krājumi, iesaistījušās vakcīnu ziedošanā.

ASV pirmdien paziņoja, ka plāno ziedot 55 miljonus Covid-19 vakcīnu devu valstīm, kas saskārušās ar vakcīnu trūkumu. 41 miljons no šīm devām tiks izdalītas caur COVAX, bet pārējie 14 miljoni tiks valstīm, ko ASV izvirzījušas par prioritāti.

Šie 55 miljoni devu nav ietverti tajos 500 miljonos, ko ASV prezidents Džo Baidens jau šomēnes G7 samitā apsolīja COVAX.

G7 valstis kopumā apsolīja šogad ziedot nabadzīgajām valstīm miljardu Covid-19 vakcīnu devu. Taču kritiķi uzskata, ka šim solījumam trūkst ambīciju un ziedošana notiek pārāk lēni. Vairāki veselības aprūpes eksperti norādījuši, ka var paiet vairāki mēneši, ja ne gadi, līdz pasaulē būs vakcinēts pietiekams skaits cilvēku, lai būtu iespējams pasludināt, ka pandēmija ir beigusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!