Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV biotehnoloģiju kompānija "Novavax" ceturtdien paziņoja, ka tās izstrādātā vakcīna pret Covid-19 ir efektīva par 89%, tomēr pret jaunā koronavīrusa Dienvidāfrikas paveidu tās efektivitāte ir tikai 49%.

3. fāzes klīniskā izmēģinājumā Lielbritānijā, kurā piedalījās 15 000 cilvēku vecumā no 18 līdz 84 gadiem, vakcīnas efektivitāte bija 89,3% pret Covid-19 un jaunu lipīgāku variantu, kas pirmoreiz konstatēts Lielbritānijā.

Vakcīnas efektivitāte pret jaunā koronavīrusa sākotnējo variantu bija 95,6%, bet pret Lielbritānijā pirmoreiz konstatēto jauno variantu B.1.1.7 efektivitāte bija 85,6%.

Citā 2b.fāzes izmēģinājumā Dienvidāfrikā, kurā piedalījās vairāk nekā 4400 cilvēku, vakcīnas efektivitāte bija 49,4%. Analizējot izmēģinājuma datus tikai par HIV negatīvajiem pacientiem, kuri bija 94% no dalībniekiem, vakcīnas efektivitāte sasniedza 60%.

Dienvidāfrikas izmēģinājumā vairāk nekā 90% no jau analizētajiem Covid-19 gadījumiem ir atzīti par šajā valstī konstatēto paveidu, kura izplatīšanās satrauc zinātniekus.

Dažas stundas pirms "Novavax" paziņojuma par tās vakcīnas NVX-CoV2373 efektivitāti mediji ziņoja, ka ASV ir apstiprināts pirmais Covid-19 Dienvidāfrikas paveida gadījums.

"Novavax" pavēstīja, ka janvāra sākumā tā uzsākusi jaunu vakcīnu izstrādāšanu pret jaunajiem koronavīrusa paveidiem un plāno tuvākajās dienās izraudzīties ideālās potenciālās vakcīnas, bet to klīniskos izmēģinājumus sāks gada otrajā ceturksnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!