Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jaunais Covid-19 omikrona paveids tagad ir konstatēts jau 38 valstīs, bet vēl nav ziņots par nāves gadījumiem saistībā ar to, piektdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

ASV un Austrālija ir līdz šim pēdējās valstis, kurās ir apstiprināti šī paveida lokāli pārnesti gadījumi.

PVO ir brīdinājusi, ka var paiet vairākas nedēļas, lai noskaidrotu, cik lipīgs ir jaunais paveids, vai tas izraisa smagāku saslimšanu, un cik efektīvas pret to ir tagadējās vakcīnas un ārstēšanas līdzekļi.

"Mēs iegūsim šīs atbildes, kas ir vajadzīgas visiem," sacīja PVO ārkārtas situāciju direktors Maikls Raiens.

Jaunā paveida izplatīšanās jau ir novedusi pie brīdinājumiem, ka tuvākajos mēnešos vairāk nekā puse jauno Covid-19 gadījumu Eiropā var būt šī paveida gadījumi.

Omikrona paveids var arī palēnināt globālās ekonomikas atveseļošanos, ko iepriekš bija izdarījis Covid-19 delta paveids, piektdien brīdināja Starptautiskā valūtas fonda vadītāja Kristalina Georgieva.

Dienvidāfrikas Republikā 24. novembrī tika konstatēts jauns Covid-19 variants ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā šajā valstī. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15. burts – omikrons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!