Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gvatemalas policija vēstījusi, ka ekonomiskais spiediens, ko radījis jaunais koronavīruss un tā novēršanai ieviestie ierobežojumi, paplašinājis šķelšanos noziedzīgā grupējuma "Barrio 18" ietvaros, raksta portāls "Insight Crime".

Kopš marta vidus liela daļa Gvatemalas ekonomikas bijusi slēgta un daži grupējumi ir apturējuši izspiešanas maksājumus. Tas savukārt atstājis negatīvu iespaidu uz "Barrio 18" zemākā ranga pārstāvjiem, kuriem šie maksājumi ir svarīgs ienākumu avots.

Sistēmiskā izspiešanas politika, kuru grupējums īsteno pret vietējiem uzņēmumiem, sabiedriskā transporta nozari un veikaliem, ir noziedzīgās organizācijas galvenais ienākumu avots, atzīmē medijs.

Tagad, kad finansiālie ieņēmumi ir sarukuši, noziedzīgās organizācijas zemākā ranga pārstāvji veido paši savus grupējumus, kuri nodarbojas ar tādām pašām kriminālām darbībām, bet ne zem "Barrio 18" "karoga".

Gvatemalas pretbandu policijas vadītājs Dāvids Boteo norādīja, ka jaunie, dalībnieku skaita ziņā mazākie grupējumi, tagad veic laupīšanas, apzog preču automašīnas un mājokļus.

"Barrio 18" ir viena no lielākajām gangsteru organizācijām Rietumu puslodē. Tā darbojās vairākās Centrālamerikas valstīs, kā arī Ziemeļamerikā - tā ir pārstāvēta gan Kanādā, gan ASV, kur tai ir vērā ņemama klātbūtne. Līdzās izspiešanai un citām nelegālām darbībām grupējumam izdevies iefiltrēties arī valstu politiskajās sistēmās. Grupējums ir bijis aktīvs jau aptuveni 60 gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!