Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jaunā koronavīrusa izplatība pasaulē sasniegusi globālas pandēmijas līmeni, trešdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija. Jau pirms tam virknē valstu trešdien pieņemti dažād mēri slimības izplatības ierobežošanai.

Trešdien Austrijas amatpersonas paziņoja, ka tiks slēgtas visas skolas, nacionālie muzeji, kā arī atcelti visi vēl atlikušie vilcienu reisi uz Itāliju, pavēstīja amatpersonas.

Pamatskolu un vidusskolu audzēkņiem likts palikt mājās no nākamās nedēļas līdz Lieldienu brīvdienu sākumam 4. aprīlī, paziņoja valdība.

Valdības lēmums arī skar dzelzceļa satiksmes savienojumus Austrijas rietumu un dienvidu reģionos, kas robežojas ar Itāliju. Visi tālsatiksmes vilcieni, arī reisi uz Venēciju, Milānu un Romu, atcelti jau iepriekš.

Otrdien Austrija paziņoja, ka teju pilnībā tiek slēgta robeža ar Itāliju. Cilvēkiem, kas ieceļo no Itālijas, tiek pieprasīti medicīniskie sertifikāti. Ierobežojumi neattiecas uz kravas transportu.

Savukārt Lietuva saistībā ar jaunā koronavīrusa izplatīšanās risku pastiprina sanitāro kontroli pie Latvijas un Polijas robežām - trešdien no plkst. 18 tur sākuši darboties desmit sanitārie informācijas punkti, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

"No šodienas pie svarīgākajiem ceļiem Polijas un Latvijas pierobežā tiek ierīkoti sanitārie informācijas punkti," norādījusi iekšlietu ministre Rita Tamašuniene.

Jau februāra nogalē Lietuvas Valsts robežapsardzes dienesta darbinieki sāka dežurēt pie Polijas robežas, apturot automobiļus, sniedzot braucējiem informāciju un dalot lapiņas. Kopš 4.marta Lietuvas robežsargi piedāvā personām, kuras atgriežas no vīrusa skartajiem riska rajoniem, aizpildīt īpašas kartītes.

Pasažieri, kas atgriežas no "Covid-19" riska zonām, tiek pārbaudīti arī Lietuvas lidostās.

Igaunijā mediķi koronavīrusu konstatējuši arī kādam cilvēkam, kurš 6. martā piedalījies Igaunijas Mediju uzņēmumu savienības rīkotajos preses svētkos, trešdien pavēstīja organizācija. Šī cilvēka vārds pagaidām netiek izpausts publiski.

Igaunijā Sāmsalā, kur trešdien diviem pieaugušiem cilvēkiem konstatēts koronavīruss, uz vismaz divām dienām tiks slēgtas skolas, pavēstīja Sāmsalas pašvaldības priekšsēdētājs Madiss Kallass.

Vācijas divās lielākajās pilsētās Berlīnē un Hamburgā atcelti masu pasākumi, kuros paredzama vairāk nekā 1000 cilvēku piedalīšanās, trešdien pavēstīja vietējās veselības aizsardzības iestādes.

Galvaspilsētā pasākumi ar lielu dalībnieku skaitu aizliegti līdz Lieldienu brīvdienu beigām, lai mazinātu koronavīrusa izplatīšanās riskus, pavēstīja Berlīnes veselības aizsardzības ministre Dileka Kalaiči.

Sākot ar pusnakti, Malta aizliegs ceļojumus uz Vāciju, Franciju, Spāniju un Šveici, kā arī ieceļošanu no šīm valstīm, turklāt tiek noteikts 1000 eiro liels naudassods visiem, kas pārkāps karantīnas noteikumus, trešdien pavēstīja premjerministrs Roberts Abela.

Līdzīgs ceļošanas aizliegums jau svētdien tika noteikts attiecībā uz Itāliju.

Cilvēkiem, kas ieradušies no Itālijas pēdējo 14 dienu laikā, jāievēro karantīna, atrodoties mājās, sacīja premjers. Par šīs prasības neievērošanu draud 1000 eiro naudassods.

Tas pats attiecas uz pasažieriem, kas trešdien ierodas no Vācijas, Francijas, Spānijas vai Šveices.

Zviedrija trešdien paziņoja par Ziemeļvalstīs pirmo nāves gadījumu no "Covid-19".

Upuris ir kāds gados vecs pacients, kurš pamatslimības dēļ atradies galvaspilsētas slimnīcas intensīvās aprūpes nodaļā, teikts Stokholmas reģiona veselības aizsardzības dienesta paziņojumā.

Šomēnes Pitsburgā, ASV, plānotā pasaules septiņu industriāli attīstīto valstu grupas G7 ārlietu ministru sanāksme koronavīrusa krīzes dēļ notiks telekonferences formātā, trešdien pavēstīja ASV.

Savukārt Francijā apstiprināti teju 500 jauni koronavīrusa gadījumi, līdz ar to kopējais inficēšanās gadījumu skaits pieaudzis līdz 2281, trešdien pavēstīja veselības ministrs Olivjē Verāns.

No koronavīrusa Francijā miruši 48 cilvēki, viņš piebilda. Vēl vakardien šis skaitlis bija 33.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!