Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vismaz 7000 veselības darbinieku visā pasaulē ir miruši no Covid-19, tai skaitā vairāk nekā 1300 Meksikā, ceturtdien paziņoja Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

"Katram veselības darbiniekam ir tiesības būt drošam darbā, un ir skandāls, ka tik daudzi maksā galējo cenu," sacīja organizācijas ekonomiskā un sociālā taisnīguma jomas vadītājs Stīvs Kokbērns.

"Daudzus mēnešus kopš pandēmijas sākuma veselības darbinieki vēl arvien mirst šausmīgos tempos tādās valstīs kā Meksika, Brazīlija un ASV, kamēr straujā inficēšanās izplatība Dienvidāfrikā un Indijā parāda nepieciešamību visām valstīm rīkoties."

Starp valstīm, kur Covid-19 prasījusi visvairāk veselības darbinieku dzīvību, pirmajā vietā ir Meksika ar vismaz 1320 šādiem nāves gadījumiem. ASV no Covid-19 ir miruši 1077 veselības darbinieki, Lielbritānijā - 649, Brazīlijā - 634, Krievijā - 631 un Indijā - 573.

Pat šie skaitļi, domājams, ir ievērojami mazāki par reālajiem, jo daudzās valstīs šādi nāves gadījumi var nebūt oficiāli reģistrēti, atzina "Amnesty".

Meksikas izvirzīšanos bēdīgajā pirmajā vietā var daļēji izskaidrot ar to, ka šī valsts ir detalizēti reģistrējusi veselības darbinieku nāves gadījumus. Meksikā ir reģistrēta vairāk nekā 610 000 tūkstošu cilvēku inficēšanās ar Covid-19, starp kuriem ir 97 632 veselības darbinieki, un vairāk nekā 65 000 nāves gadījumu no šīs slimības.

Brazīlijā četri miljoni inficēto

Brazīlijā apstiprināto inficēšanās ar Covid-19 gadījumu skaits ceturtdien pārsniedza četrus miljonus, tomēr Veselības ministrijas amatpersonas informēja, ka šo gadījumu skaita pieaugums ir sācis palēnināties.

Kopš 26. februārī kļuva zināms par pirmo Covid-19 gadījumu Brazīlijā, šajā valstī ir reģistrēti vairāk nekā 4,04 miljoni inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 124,6 tūkstoši nāves gadījumu. Brazīlija šai ziņā atpaliek tikai no ASV.

Pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēti gandrīz 44 000 jaunu inficēšanās gadījumu un 834 jauni nāves gadījumi.

Veselības ministrija paziņoja, ka jaunu inficēšanās gadījumu skaits pēdējās dienās ir samazinājies, dodot cerību, ka jau ir pārvarēta pandēmijas virsotne pēc vairākiem mēnešiem, kad vidējais jaunu nāves gadījumu skaits vienā dienā bija lielāks par 1000.

Kopš augusta beigām Brazīlijā katru dienu reģistrēti vidēji 870 jauni nāves gadījumi no Covid-19 un 40 000 jauni infekcijas gadījumi.

Neatkarīgi medicīnas speciālisti gan mudināja būt piesardzīgiem ar cerībām par uzlabošanās tendenci, jo tā vēl ir maz izteikta.

Austrālijā patur ceļošanas ierobežojumus

Austrālija pagarina starptautisko ceļojumu ierobežojumus par vismaz trim mēnešiem, la aizsargātu valsti no jaunā koronavīrusa izplatīšanās, ceturtdienas vakarā paziņoja valdība.

Austrālija martā paziņoja par iebraukšanas aizliegumu no ārvalstīm, kā arī aizliedza Austrālijas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem atstāt valsti, izņemot īpašus gadījumus.

Pēc Austrālijas Veselības aizsardzības galvenās komitejas (AHPPC) ieteikuma veselības ministrs Gregs Hants paziņoja, ka ārkārtējais periods tiks pagarināts vismaz līdz 17.decembrim.

AHPPC uzskata, ka "starptautiskā un iekšzemes situācija ar Covid-19 turpina radīt nepieņemamu sabiedriskās veselības risku", sacīja Hants. "Ārkārtējā perioda pagarināšana ir piemērota atbilde uz šo risku."

Saskaņā ar cilvēku bioloģiskās drošības ārkārtējo situāciju arī ir atcelti regulāri starptautiskie avioreisi un kuģu kruīzi, kā arī aizsargāta nepieciešamāko preču tirdzniecība un piegāde.

Opozīcijā esošā Leiboristu partija ir kritizējusi šo stingro nostāju, paziņojot, ka valdība neņem vērā 23 000 austrāliešu, kas ir iestrēguši ārvalstīs.

Valdība jūlijā noteica, ka valstī drīkst iebraukt ne vairāk par 4000 cilvēkiem nedēļā, un štati sāka iekasēt samaksu no iebraucējiem par obligāto divu nedēļu karantīnu viesnīcā.

Nacionālā valdība piektdienas sēdē lems, vai mīkstināt nosacījumu par iebraucēju maksimālo skaitu.

Saskaņā ar piektdien publiskotiem datiem Austrālijā līdz šim ir reģistrēti 26 049 inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, tai skaitā 737 nāves gadījumi no šīs slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!