Foto: EPA/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, kurš ilgu laiku ir dēvējis par mazsvarīgiem jaunā koronavīrusa radītos riskus, pirmdien paziņoja, ka viņam ir veikts Covid-19 tests pēc tam, kad viņam izpaudušies vairāki šīs slimības simptomi, tostarp drudzis.

Bolsonaru paziņoja telekanālam "CNN Brazil", ka viņam piesardzības apsvērumu dēļ arī veikts plaušu rentgenuzņēmums armijas hospitālī, bet Covid-19 testa rezultāts kļūs zināms otrdien.

Kopš Covid-19 uzliesmojuma sākuma Bolsonaru ir tiecies parādīt šo slimību kā mazsvarīgu, sākumā nosaucot to par "vieglu gripu", un nav ievērojis sociālās distancēšanās noteikumus un ierobežojošos pasākumus, tostarp sejas masku valkāšanu sabiedrībā.

Brazīlija ir otrā Covid-19 pandēmijas vissmagāk skartā valsts pēc ASV, ar vairāk nekā 65 000 nāves gadījumu un vairāk nekā 1,6 miljoniem inficēšanās gadījumu.

Bolsonaru pirmdien veica jaunas izmaiņas likumā, kurš pieprasa sejas masku valkāšanu sabiedriskās vietās, lai apturētu koronavīrusa izplatību.

Viņš jau piektdien bija mīkstinājis šo likumu, uzliekot veto vairākiem tā pantiem, tai skaitā prasībai darba devējiem sagādāt sejas maskas darbiniekiem un prasībai varas iestādēm nodrošināt sejas aizsegus "ekonomiski mazaizsargātiem cilvēkiem".

Pirmdien viņš uzlika veto šī likuma pantiem, kas pieprasa sejas masku valkāšanu cietumos un nosaka pienākumu uzņēmumiem sniegt informāciju par sejas masku pienācīgu valkāšanu.

Daži Brazīlijas štati jau ir noteikuši sejas masku valkāšanu kā obligātu, bet šis likums to nosaka valsts līmenī.

Bolsonaru sestdien sociālajos medijos publicēja fotogrāfijas, kurās viņš bez sejas maskas redzams pusdienās ar ASV vēstnieku un vairākiem ministriem, svinot ASV Neatkarības dienu.

Tā kā šis pasākums notika privātās telpās, prezidents nav pārkāpis likumu, tomēr viņš tika kritizēts sociālajos medijos par slikta piemēra rādīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!