Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pagaidām nevar injicēt nevienu no Krievijā izstrādātajām vakcīnām, paziņojis viņa runasvīrs Dmitrijs Peskovs.

Lielās kaimiņvalsts līderis pagājušajā nedēļā, virtuāli tiekoties ar pasaules valstu līderiem G20 formātā paziņoja, ka abas Krievijā izstrādātās Covid-19 vakcīnas jeb vakcīnas pret jauno koronavīrusu ir pasaulē pirmās potes, turklāt pilnībā drošas un efektīvas. Neskatoties uz paša Putina apgalvojumiem, prezidents gan ar tām vismaz pagaidām nevar tikt vakcinēts, raksta "Bloomberg", atsaucoties uz Peskovu.

"Mēs vēl neesam uzsākuši plašu vakcināciju un valsts galva nevar tajā piedalīties kā brīvprātīgais. Tas nav iespējams. Prezidents nevar saņemt nesertificētu vakcīnu," Putina runasvīrs norādīja medijiem uz jautājumu, vai viņš saņems poti.

Krievijā šobrīd ir piektā valsts pasaulē pēc reģistrēto ar koronavīrusu inficēto skaitu, kas valstī ar vairāk nekā 140 miljoniem iedzīvotāju nesen pārsniedza divus miljonus gadījumu.

Putins jau augustā izziņoja Krievijas pirmās vakcīnas "Sputņik V" izstrādi un otrā Krievijā apstiprināta oktobrī, lai gan pagaidām vēl notiek to trešā pārbaužu fāze. Tikmēr Krievijā jau uzsākta plaša mediķu, skolotāju un amatpersonu vakcinācija. Līdz gada beigām plānots saražot līdz 2,9 miljoniem devu.

"Sputņik V" izstrādātāji šonedēļ ziņoja, ka vakcīnas efektivitāte sasniedzot 91%, lai gan šie rezultāti oficiāli vēl nav izziņoti zinātniskā žurnālā, kā to prasa starptautiskā prakse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!